Piața Muncii/Employment

Davos: Tehnologia va spori și mai mult diferențele de salarizare și va afecta cel mai mult femeile

Dana Badea › Joi, 2018-01-25 20:01
Pacea dintre bărbați și femei la locul de muncă - atât în ceea ce privește salariul, cât și statutul - este probabil să se adâncească dacă nu se iau măsuri pentru combaterea inegalităților în sectoarele cu creștere înaltă, cum ar fi tehnologia, spun cercetătorii Forumului Economic Mondial de la Davos.
sursa: pixabay

Un nou raport World Economic Forum (WEF), privind viitorul locurilor de muncă, găsește dominația bărbaților în industrii, cum ar fi tehnologia  informației și biotehnologia, asociat cu eșecul persistent al femeilor de a ocupa posturi de conducere chiar și în sectoarele sănătății și al educației- acolo unde sexul frumos predomină, fapt care contribuie la inversarea egalității de gen, după ani de zile de îmbunătățiri a acestui raport.

Saadia Zahidi, șeful WEF al educației, egalității de gen și muncii, al cărui raport despre viitorul muncii a fost publicat luni, a identificat două cauze posibile pentru stagnarea înregistrată de femei în competiția egalității de gen. În primul rând, faptul că există mai puține femei care lucrează în domenii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, biotehnologie și infrastructură, chiar dacă un număr mai mare de femei intră în învățământul superior pentru a studia domenii relevante.

În al doilea rând, Zahidi a afirmat că, chiar și în sectoarele în care în mod frecvent sunt angajate femei - cum ar fi educația, sănătatea și sectorul de îngrijire - „pozițiile de conducere sunt încă dominate de bărbați".

În ciuda avertizărilor pe scară largă, despre creșterea automatizării - roboți (reali și virtuali) care lovesc în așa-numitele locuri de muncă ale celor cu guler albastru (din industria prelucrătoare)- s-au spus mai puține despre locurile de muncă din zone ca relații cu clienții și administrație, deținute în mod frecvent de femei.

Zahidi a spus că, corporațiile trebuie să ia în considerare schimbările organizaționale la toate nivelurile locului de muncă. „Este nevoie de o abordare holistică a companiilor atunci când se gândesc la egalitatea de gen - nu doar la pozițiile de conducere din bord. Diversitatea duce la creativitate, care este și mai necesară într-o lume care trece printr-o revoluție industrială ", a spus ea.

sursa: The Guardian 

0 comentarii 895 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter