Piața Muncii/Employment

Criza de talente se acutizează: 8 din 10 companii au dificultăți să găsească candidați valoroși atunci când recrutează

Constantin Pescaru › Lun, 2017-10-16 15:11
86% dintre angajatorii români participanți la un studiu recent, majoritatea afaceri mici și mijlocii, se confruntă cu o lipsă acută de candidați valoroși atunci când recrutează. 
Foto: Pixabay

Competitivitatea ridicată din piața muncii este unul dintre principalele motive, însă 2 companii din 10 consideră că accesul la candidați specializați este îngreunat și de lipsa brandului puternic de angajator al acestora.

Pentru fiecare poziție deschisă, 58% dintre companiile participante la sondaj susțin că au mai puțin de 50 de aplicanți, în timp ce 26% primesc între 50 și 100 de CV-uri. Doar 7% dintre companii au până la 200 de candidați pentru o poziție deschisă, iar 9% au peste 250 de candidați, acestea fiind majoritatea companii mari și foarte mari.

Cu toate acestea, și oferta de candidați din piață, în ansamblu, a scăzut în ultimii câțiva ani, observă 77% dintre companiile respondente, în timp ce 5% consideră că a stagnat sau, respectiv, că a crescut ușor.

Recrutarea, mai dificilă

Ca urmare, procesele de recrutare au devenit prea lungi, susțin 47% dintre companii, și în același timp mai dificile față de acum 2 ani (42%). Timpul de recrutare pentru pozițiile deschise este cuprins, pentru aproape jumătate dintre respondenți, între 30 și 60 de zile, iar 14% spun că reușesc să angajeze după 90 de zile sau chiar mai mult.

O treime dintre companii, în special dintre cele mici și mijlocii, declară că procesul de recrutare nu depășește 30 de zile, și numai 5% ocupă o poziție în mai puțin de două săptămâni.

Atunci când încep procesul de recrutare pentru o nouă poziție, companiile mizează în principal pe platformele de recrutare online cum este eJobs (93%), pe recomandările venite din cadrul echipei existente (67%), pe rețelele de socializare (40%), dar și pe aplicările directe, pe site-ul companiei (26%).

Cu toate acestea, pentru a găsi candidați valoroși, companiile au început să diversifice tot mai mult metodele de atragere a acestora. Jumătate dintre companiile participante la sondaj caută potențiali angajați în alte orașe decât cel în care recrutează, iar 49% caută candidați și în domenii de activitate conexe jobului deschis.

În același timp, aproximativ un sfert spun că oferă un salariu mai ridicat decât nivelul pieței, iar 9% investesc în programe prin care să-și dezvolte și consolideze un brand atractiv de angajator.

Piramida nevoilor

Cel mai greu de recrutat sunt candidații pentru poziții precum cele de muncitori calificați (37%), specialiști IT (26%) sau specialiști în vânzări (26%). Managerii, contabilii sau specialiștii în finanțe-bănci sunt, pe de altă parte, categoriile care pun cele mai mici probleme recrutorilor.

În procesul de recrutare a unui nou angajat, angajatorii plasează abilitățile profesionale (60%) în topul celor mai convingătoare aspecte atunci când evaluează un candidat, urmate de pasiunea pentru domeniu (44%) și nivelul de implicare în activitatea de zi cu zi (40%). În coada clasamentului aspectelor pe care le consideră cele mai convingătoare la un candidat, se regăsesc criterii precum studiile și cursurile de specialitate urmate, companiile pentru care candidații au lucrat anterior sau planurile profesionale.

La rândul lor, și candidații consideră că abilitățile lor profesionale reprezintă cel mai mare atu (58%), urmate de experiența acumulată în câmpul muncii (54%) și de nivelul de implicare în activitatea de zi cu zi (52%). În corelație cu opiniile recrutorilor, și candidații cred că sunt mai puțin importante aspecte precum pozițiile ocupate anterior, planurile profesionale și companiile în care au lucrat anterior.

Vor schimba angajaţii barca?

Deși angajatorii se plâng de lipsa candidaților, 89% dintre aceștia din urmă sunt interesați de noi oportunități de carieră, potrivit sondajului. Cei mai mulți dintre aceștia au între 19 și 45 de ani și lucrează, în prezent, fie în companii foarte mici, cu cel mult 10 angajați, fie în companii aflate la polul opus, cu peste 1.000 de angajați.

61% dintre aceștia ar fi interesați să schimbe atât compania pentru care lucrează, cât și jobul, 24% ar fi interesați doar de o schimbare a angajatorului, continuând să lucreze pe o poziție similară celei ocupate în prezent, iar 8% doar jobul curent, fiind deschiși de o evoluție pe orizontală în cadrul angajatorului lor actual.

Motivele care îi determină pe respondenții la sondaj să își dorească un nou loc de muncă sunt pachetul salarial actual (60%), lipsa oportunităților de dezvoltare profesională (48%) și lipsa motivației (43%). Salariul nu este însă întotdeauna un criteriu eliminatoriu când vine vorba de alegerea unui nou job. Astfel, jumătate dintre respondenți nu și-ar schimba o carieră care le place și îi face fericiți doar pentru bani. 19% ar pune în plan secundar pasiunea pentru jobul actual doar dacă li s-ar oferi o dublare a salariului actual, iar 14% ar pleca pentru o mărire de 50-80%.

Studiul a fost realizat de eJobs a fost realizat în perioada august - septembrie 2017 pe un eșantion format din 180 companii, dintre care 60% au sub 100 de angajați, iar 28% între 100 și 500 de angajați. La sondaj au participat, totodată, 1.794 de respondenți candidați, dintre care 62% femei și 38% bărbați, majoritatea (83%) cu vârsta între 26 și 55 de ani, și fără funcții de conducere (63%).

0 comentarii 1414 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter