Piața Muncii/Employment

Bonus pentru recomandări: Cât primești pentru că aduci în companie oameni potriviți

Constantin Pescaru › Vin, 2017-08-11 15:59
Recomandarea internă este o practică prezentă în procesele de recrutare de mai mulţi ani şi fenomenul a luat amploare în ultimii 3 ani odată cu creşterea exponenţială a nevoilor de recrutare. 
Foto: Pixabay

Crina Ilie, HR VP Europe & Africa la Genpact, a spus pentru Revista CARIERE că acordarea unui bonus pentru o recomandare, care se şi concretizează efectiv într-o angajare, poate fi văzută că o recompensă suplimentară pentru efortul de a face acest demers.

”Astfel, colegii noştri ştiu că pe lângă beneficiul în sine de a avea un coleg/o colegă o persoană cunoscută, de a lucra împreună, există şi o premiere în acest sens”, ne-a spus Crina Ilie.

Ce avantaje are acest sistem? Dar dezavantaje? Este o modalitate prin care se poate acoperi deficitul de talente?

Sistemul de recomandări este un canal foarte important şi ofertant pentru recrutarea de talente. Crina Ilie evidenţiează două avantaje majore.

  • Unul dintre ele este crearea unei comunităţi în cadrul companiei, comunitate de oameni care se cunosc, au o legătură unii cu alţii, care se simt bine împreună şi implicit performează în această formulă.
  • În acelaşi timp, faptul că angajaţii companiei recomandă fără ezitare prieteni pentru angajarea în compania în care ei îşi desfăşoară activitatea relevă în sine un grad ridicat de engagement şi încredere în compania din care fac parte.

Campanii interne pentru promovarea sistemului de recomandări

În Genpact există, la nivelul regiunii, respectiv Europa şi America Latină, un program de recomandări interne, denumit sugestiv TAG.

”TAG reprezintă o modalitate practică şi transparentă de a recomanda potenţiali viitori colegi, fiind şi locul în care interacţionezi cu echipa de recutare şi eşti updatat permanent referitor la stadiul în care se află persoana recomandată în procesul de recrutare”, a spus Crina Ilie.

Cât despre valoarea bonusurilor, aceasta diferă în funcţie de complexitatea şi criticalitatea rolurilor.

”Pentru un profil de junior, valoarea bonusului este de 300 EUR, în timp ce pentru un rol unde sunt necesare diverse tipuri de competenţe şi experienţă anterioară relevantă, bonusul poate ajunge până la 1500 EUR”, a punctat Crina Ilie.

Valoarea bonusurilor din firmele de software

Și în firmele de software ”se poartă” acordarea de bonusuri pentru recomandări. Potrivit unui studiu, realizat de AIMS International Romania, valoarea primei de recomandare nu e deloc una neglijabilă: 4.040 de lei, în medie, iar în situații excepționale ajunge chiar și la 19.000 de lei.

Această nouă tendință din companii are două explicații majore, conform celor care au făcut studiul.

Prima este că, de cele mai multe ori, angajații de înaltă calificare au contacte personale în aceeași branșă și pot identifica rapid candidați de la alte firme, la care angajatorul și recruiterii nu au acces facil.

A doua este aceea că, într-o piață a muncii unde concurența este tot mai mare, orice metodă de identificare a posibililor angajați este valoroasă și trebuie luată în considerare. 

0 comentarii 2090 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter