Piața Muncii/Employment

Vara, sezon deschis la recrutarea managerilor

Raluca Tătaru › Lun, 2016-07-25 10:29
Vara nu este o perioadă moartă pentru recrutare. În afara locurilor de muncă sezoniere, majoritatea în servicii, sunt domenii în care se recrutează încontinuu. Şi se recrutează în special manageri, care vor conduce proiectele companiilor din toamnă. La ce ar trebui să te aştepţi dacă îţi cauţi un loc de muncă vara?
Foto: 123RF

În ciuda clişeelor, şi poate pe principiul gospodarului care îşi face vara sanie, companiile recrutează vara, pentru câteva motive foarte întemeiate.

Un prim motiv ar fi pentru poziţii-cheie (de cele mai multe ori, în cazul unei extinderi) care la toamnă se presupune că vor prelua roluri cu responsabilităţi de buget, cu impact în business sau de strategie. În această situaţie, un proces de recrutare pornit la sfârşitul verii va aduce profesionistul în organizaţie cu o întârziere de minimum o luna – două faţă de startul ideal – ultimul trimestru al anului.

O altă situaţie este când se recrutează pentru roluri de înlocuire, caz în care, indiferent de sezon, este necesar să întregeşti echipa. Se mai recrutează pentru roluri de nişă, care necesită timp, un sourcing extrem de detaliat, o selecţie care presupune răbdare.

Importantă este şi aria de business în care activează companiile în căutare de profesionişti în această perioadă: IT-ul, producţia, serviciile profesionale sunt câteva din domeniile în care componenta umană este indispensabilă, indiferent de sezon.

În oricare dintre cazuri, veştile sunt bune: companiile au nevoie de oameni, nu renunţă la resurse, chiar dacă asta ia timp sau presupune un ritm mai lent de atingere a obiectivului.

Pe de altă parte, deşi importante pentru angajator şi interesante pentru candidat, rolurile deschise vara presupun, de cele mai multe ori, o perioadă mult mai îndelungată de închidere a procesului. Şi asta pentru că vacanţele sunt inevitabile, aşa încât este necesară o planificare foarte bună a paşilor din proiect.

Un candidat interesat şi motivat îşi va pierde totuşi dorinţa de schimbare într-un proces încetinit de concediile hiring managerilor sau care îi ruinează o vacanţă plănuită cu luni înainte. În acelaşi timp, angajatorul este posibil să renunţe la profilul unui profesionist potrivit, dacă nu va fi dispus să îl aştepte câteva săptămâni neprevăzute în calculul iniţial al timpului. Avem destul de multe proiecte în care durata procesului a fost aproape dublată din cauza vacanţelor angajatorilor sau candidaţilor.

E o chestiune de potrivire, pe de o parte, dar şi de prioritizare, pe de altă parte. Am întâlnit, din fericire, situaţii în care hiring managerul a comunicat activ din vacanţă, pentru a susţine procesul de selecţie şi a respecta deadline-ul. Aşa cum am şi convins, cu proiecte frumoase, profesionişti potriviţi întru totul să îşi amâne vacanţa sau să zboare înapoi acasă în ziua interviului final.

Să nu uităm tehnologia, care poate bate, astăzi, orice distanţă cu o cameră web şi o conexiune bună la internet. Nu este însă mai puţin adevărat faptul că, de cele mai multe ori, vara consultantul se transformă într-un manager de proiect care aliniază cu oarece dificultate toate resursele implicate (căci sunt rare cazurile în care, în procesul de selecţie, sunt implicaţi doar unul, maximum doi profesionişti din partea angajatorului, deci numărul vacanţelor de sincronizat este direct proporţional cu dimensiunea rolului deschis).

În final, mai este de menţionat un aspect important al recrutării estivale, o componentă de luat în calcul în procesul de aliniere a resurselor din această perioada: vacanţa consultantului. Căci pe lângă întrebările iniţiale – pe cine şi pentru cine recrutăm, e de adăugat încă una: cu cine recrutăm? (aţi văzut vreodată vreun consultant în recrutare bronzat şi relaxat? 

0 comentarii 2588 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter