Piața Muncii/Employment

Reconversia profesională: realitate sau vis?

Marius Dobre › Mie, 2014-03-12 10:17

După cum arătam în ediţia de octombrie a revistei Cariere, criza a avut un impact puternic asupra evoluţiei locurilor de muncă, numai din sectorul IMM dispărând peste 370.000 de locuri de muncă. Această situaţie a făcut ca multe persoane să fie nevoite să îşi caute un job nou, de multe ori chiar într-un alt domeniu decât cel în care lucraseră anterior. A fost momentul în care sintagma „reconversie profesională” a fost auzită din ce în ce mai des. Dar ce şanse au cei care apelează la reconversie să îşi găsească un job?

Sursa:123rf.com

Schimbarea carierei şi alegerea unui nou domeniu – fie ca a fost o acţiune voită, fie forţată de împrejurări – înseamnă, practic, că trebuie să o iei de la capăt, iar poate cel mai grav lucru în contextul economic actual este „experienţa zero” în aria respectivă. Poate câştiga o persoană care trece printr-un proces de reconversie profesională lupta pentru un job de entry-level în faţa unor persoane mai tinere, care încep să fie preferate de angajatori pentru astfel de posturi? „Se pune problema domeniului pe care îl vizează persoanele trecute de o anumită vârstă, deoarece, cei care au lucrat o lungă perioadă de timp într-un anumit domeniu, au într-adevăr dificultăţi în a obţine un loc de muncă în urma reconversiei profesionale. Însă acest lucru nu este valabil numai pentru piaţa muncii de la noi, ci şi oriunde în străinătate”, precizează Emanuele Fiore.

Totodată, se pune şi problema gradului de acceptare a persoanelor care au dobândit experienţă într-un anumit domeniu de a ocupa un post entry-level cu toate implicaţiile sale şi, evident, cu un salariu mai mic.

Vârsta, o problemă?

În general, mulţi dintre cei care se înscriu la programe de reconversie profesională sunt persoane care au rămas fără un loc de muncă sau cei care nu au lucrat niciodată şi se gândesc să se integreze pe piaţa muncii. Din păcate, în primul caz un număr destul de mare este reprezentat de persoane care sunt trecute de 40-45 de ani. Au aceştia şanse mai mici de a face o reconversie reuşită? Este vârsta o piedică? Marga Radu, Head of Permanent Placement Adecco România, consideră că acest lucru nu ar trebui să se întâmple în condiţiile în care „atitudinea, imaginea corectă despre sine şi skill-urile dovedesc cine este omul cu adevărat, nu vârsta”.

Pe de altă parte, Emanuele Fiore consideră că şansele de găsire a unui job pentru o persoană care face o reconversie ţin de seriozitatea participanţilor la astfel de cursuri şi de adaptabilitatea fiecăruia la cerinţele pieţei forţei de muncă. „Este adevărat însă că, după 45 de ani, bătălia găsirii unui loc de muncă nu este tocmai uşoară, însă nu este nici pierdută din start. În cadrul proiectelor noastre au existat persoane trecute de 40 de ani care au reuşit să se reintegreze cu succes pe piaţa muncii.”

5 comentarii 24764 vizualizări

Comentarii

2014-03-19 14:52

LAUR DUMITRESCU

Nu e corect!

Un lucru ce mie mi se pare nefiresc este ca la ANOFM trebuie sa platesti cursul de recalificare,daca esti somer fara ajutor de somaj.
Daca esti somer,dar primesti ajutor de somaj,cursul este gratuit.

2014-03-19 10:40

CORNELIA DARIE

varsta, o problema in reconversia profesionala

Am 51 de ani si de 2 ani incerc sa-mi gasesc un loc de munca.Am aplicat pentru zeci de joburi , in mare parte CV-ul nici nu a fost vizionat, de chemat la interviu nici vorba. Inclin balanta catre vis ... mai ales pentru varsta 50+ .

2014-03-19 15:02

PETRESCU SORINA

colaborare/angajare

Buna ziua,

Daca va doriti un loc de munca unde varsta nu este o prolema, va rog sa-mi trimiteti CV-ul pe adresa [email protected].

Cu stima,
Sorina Petrescu

2014-03-19 13:31

NC

NU esti singura...

Actualul "COD al MUNCII" si asa-zisele legi.. te fac candidat sigur la EXCLUZIUNEA SOCIO-PROFESIONALA , BINE GANDITA SI ORDONATA DE LA NIVELE MARI>
- Pt cei tineri: : ca nu au experienta, etc..
- Pt cei IN VÂRSTA: SUNT DIN START PERICULOSI:
a se prind imediat de excrocherii, de "jmekerii"
b pot reacționa LEGAL ..
c "se îmbolnăvesc" etc..
Exista o COMPENSARE - cumva rautacioasa dar MERITATA de acei - MULTI - patroni care atare criterii: firmele lor au viata GREA si de obicei SCURTA si patronii ... SOMN IEPURESC..

2014-03-19 11:14

ANGELLA

varsta,o problema

Doamna Cornelia,Aveti perfecta dreptate!dupa ce se uita la anul nasterii nici nu se mai parcurege CV-ul.Cred ca toate statele UE ar trebui sa acorde niste facilitati reale angajatorilor care angajeaza persoane peste 45 ani.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter