Piața Muncii/Employment

Negociati un pachet salarial? Atunci luati aminte!

Serban Mrejeriu › Lun, 2011-10-10 09:38

Negocierea ofertei salariale as compara-o cu acel acord prenuptial des intalnit in casatoriile americane. Partile se iubesc (altfel nu s-ar lua) si vor continua sa se iubeasca (altfel sunt condamnate la despartire), dar in cele cateva zile in care se stabileste cum se va imparti patrimoniul in caz de divort, fiecare vine cu avocatul.

In calitate de recruiter am asistat, in cursul celor aproape sase ani de cand lucrez la AIMS, la numeroase negocieri  de pachete salariale. Unele dintre acestea s-au finalizat cu succes, in timp ce altele au esuat mai mult sau mai putin lamentabil.  Avand experienta de acum, sunt sigur ca as fi putut preveni o parte din aceste esecuri.

Iata cateva sfaturi pentru cele doua parti implicate:

Pentru candidati

In general, candidatii isi doresc pachete salariale cat mai bune si conditii de munca avantajoase.  Tocmai de accea, multi candidati pluseaza la negocieri, in speranta ca macar o parte din solicitare sa fie acceptata.

Daca oferta este una convenabila si va doriti cu adevarat jobul, nu negociati prea agresiv! Nu uitati ca multe firme au grile de salarizare si este dificil sa va ofere un pachet financiar care iese tare din grila. De asemenea, a cere la inceput o suma exorbitanta ca apoi sa lasi pana la jumatate din valoare este un semn de lipsa de profesionalism. Nu in ultimul rand, daca fortati prea tare mana angajatorului la negocieri s-ar putea sa ramana sentimente negative in relatia pe termen lung.
De asemenea exista si mitul  urban des intalnit ca daca ceri prea putin s-ar putea sa fi respins tocmai pe motiv de naivitate.

Cu cat pretentiile salariale sunt mai mici, cu atat sansele de a fi angajat  cresc. Orice firma isi doreste calitate si angajati competenti. Dar, de asemenea, persoanele care iau deciziile de angajare au un buget de salarii anual pe care nu au voie sa il depaseasca. Angajatorii isi doresc un raport calitate/pret optim pentru a angaja, la fel ca orice alt achizitor.
De cand lucrez in domeniu, nu am auzit un singur caz concret in care un candidat competent sa fie respins pentru ca… cerea prea putin.

In unele cazuri, atunci cand formuleaza niste pretentii salariale, candidatii se gandesc la nivelul pietei pentru aceasta pozitie, chiar daca, in multe cazuri, ei sunt sub nivelul pietei ca si experienta sau competente.

Un agent de vanzari care are sansa sa se angajeze pe pozitia superioara de manager de vanzari va fi tentat sa ceara salariul pietei pentru pozitia de manager de vanzari, nici mai mult nici mai putin, fara sa se gandeasca ca la banii aceia firma angajatoare ar putea aduce o persoana mult mai calificata.

Cand formulati pretentiile financiare tineti cont nu doar de nivelul pietei ci si de nivelul  profesional de la care porniti!
Nu acceptati mai putin decat ceea ce nu sunteti pregatiti cu adevarat sa acceptati, altfel ar fi frustrant. Dar nici nu cereti in mod gratuit prea mult, pentru ca riscati sa pierdeti negocierile. Majoritatea firmelor au mai multe variante de rezerva ca sa acopere un post, asadar va pot inlocui la masa negocierii.
Chiar daca nu negociaza cea mai grozava oferta de la inceput, un angajat performant poate creste destul de repede in bonusuri si mariri de salariu  ulterioare.

Sfaturile pentru angajatori se afla pe sliderul nr. 2

1 comentariu 9893 vizualizări

Comentarii

2011-10-10 18:35

BOOGHI_MAN

corectura

promPtitudine si nu promtitudine

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter