Piața Muncii/Employment

In cautarea unui job

Paul Dumitru › Joi, 2010-11-04 17:03

Sa termini o facultate in zilele acestea nu e chiar cel mai potrivit lucru pe care ti l-ai putea dori. Cel putin, nu daca vrei sa te si angajezi imediat dupa.

Cand in toamna anului trecut decidea sa amane intrarea la masterat – pentru ca unul din cele doua la care se inscrisese fusese anulat, iar la celalalt intrase cu taxa – Gabriela Anghel, proaspat absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, nu isi facea prea multe probleme despre ceea ce avea sa urmeze.

Miza pe ideea ca orice absolvent cu zeci, poate sute de ore de voluntariat intr-o organizatie studenteasca (VIP, in cazul ei), adunate in trei ani de facultate, nu va avea batai de cap in a-si gasi un job si a-si umple cu activitati un an de zile, pana la urmatoarea sesiune de inscrieri la masterat. Dar lucrurile au inceput sa-si arate adevarata natura abia cand ceea ce parea la inceput o intamplare a devenit, in cateva saptamani, surprinzator de cert: gasirea unui job era un examen extrem de dificil.

Gabriela incepuse inca din luna iunie, imediat dupa examenul de licenta, sa tatoneze piata muncii si, odata cu renuntarea la planurile cu masteratul, a demarat o campanie serioasa. Cu toate acestea, si-a gasit ceva de lucru abia in noiembrie: un job la ceainaria teatrului Act, despre care a aflat prin intermediul unor amici. Spre finalul aceleiasi luni, a reusit sa obtina si un post in cadrul Young Proffesionals Club, un ONG axat pe proiecte de businessuri si bune practici pentru tineri antreprenori, pentru care aplicase pe eJobs. Rezultatul dupa aproape cinci luni cumulate de cautari: doua part time-uri sub-platite.

Joburi? Unde?

Gabriela nu e singura absolventa care a intampinat probleme serioase in a-si gasi un loc de munca dupa terminarea facultatii. Nenorocul ei si al altor cateva sute de mii de absolventi – anual, invatamantul superior romanesc produce aprox. 110.000 de absolventi – este ca au terminat facultatea dupa momentul 2008. Atunci au terminat simultan doua generatii diferite de studenti (una pre-bologna si una bologna) si au inceput sa se simta primele semne ale problemelor economice.

Problemele cu angajabilitatea au debutat la inceputul lui 2009, cand din ce in ce mai multi angajati au ramas fara locuri de munca, iar piata muncii se aglomera cu o multime de profesioniști care isi cautau serviciu cot la cot - ba chiar mai acerb, daca ne gandim la nevoile lor mai acute – cu studentii. Efectul? Sansele studentilor de angajare s-au prabusit.

„Acum, ca tanar absolvent, nu iti gasesti de munca decat daca ai facut cunostinta cu angajatori prin voluntariat si ONG-uri studentesti”, spune Mihaela Feodorof, fondatoarea Your Way, firma de consultanta in cariera, care lucreaza adesea cu tineri. Feodorof spune ca situatia s-a schimbat de asa natura incat sansele sa te angajezi direct din facultate, mai ales daca nu ai facut ceva valoros in acei ani, sunt foarte aproape de zero.

2 comentarii 8970 vizualizări

Comentarii

2013-06-23 23:28

SANDU

paza si protectie

Buna am 19 ani ,si as vrea sa muncesc la o firma de paza si protectie ,imi doresc mult asta.

2010-11-04 23:14

BONNO

Finding a job it's a job itself

Am inceput facultatea la inceputul anilor 90. Din anul III am muncit desi eram student la zi, in timp ce colegii mei spargeau bursele in barurile din Regie.

Eram platit 4 ore dar munceam 10-12 ore pentru simplul fapt ca aveam acces la un calculator. As fi muncit si pe gratis sa pot programa si sa invat. Inchideam pur si simplu fabrica si eram cel mai bun prieten al portarilor si bodyguarzilor. Am muncit ca un caine si am profitat de fiecare sansa care mi s-a oferit. Acum sunt f bine.

Absolventii si studentii ar trebui sa faca orice sa prinda un job. Sa accepte in primul rand pozitii in care pot sa invete, sa acumuleze experienta si cunostiinte si sa lase banii in planul secund.

Am acceptat intotdeauna internships in IT dar din pacate am avut prea putine cereri si putini seriosi. Intre 2005-2008 absolventii imi cereau 500EUR si posturi de manageri oferindu-mi la schimb experientele din baruri si cafenele. Nici acum nu se inghesuie sa acumuleze experienta in detrimentul banilor.

Sfatul meu: Dumnezeu ii ajuta pe cei curajosi! fti curajosi si seriosi si stabiliti-va obiective clare. Experienta inaintea banilor in primii ani.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter