Actual

Pentru o mai bună protecție a drepturilor de autor

Roxana Roseti › Joi, 2018-05-17 10:33
Senatorii americani lucrează în prezent la o modernizare a legii de protejare a drepturilor de autor, ce vizează o mai bună remunerare a autorilor, compozitorilor şi muzicienilor într-o eră marcată de revoluţia digitală şi de dezvoltarea explozivă a platformelor de streaming.

Un text de lege a fost deja adoptat în unanimitate de Camera Reprezentanţilor luna trecută - eveniment ce a marcat un foarte rar consens în cadrul Congresului american, a cărui activitate este caracterizată de diviziunile profunde între democraţi şi republicani.

Profesioniştii din industria muzicală care au solicitat Congresului american să asigure o mai bună protecţie legală a drepturilor de autor au beneficiat marţi de un sprijin important, din partea unei legende a muzicii rythm & blues, cântăreţul Smokey Robinson. "Unele dintre cele mai mari înregistrări cu care am fost vreodată asociat nu pot fi plătite pentru că au fost înainte de 1972. Este absurd în ceea ce mă privește", a declarat Robinson, marți, în fața Comitetului Judiciar al Senatului american (https://abcnews.go.com/Politics/ludicrous-artists-paid-music-made-1972-s...).

"Avem nevoie ca voi să îi ajutaţi pe compozitori", a declarat Smokey Robinson în faţa Senatului american, argumentând că muzicienii încep să îmbătrânească şi nu dispun de mijloacele necesare pentru a da în judecată casele de discuri în scopul de a solicita redevenţe mai mari. "Mesajul meu este simplu. Muzicienii care au înregistrat cântece înainte de 15 februarie 1972 trebuie să beneficieze de aceeaşi protecţie de care dispun aceia care au înregistrat piese după acea dată", a mai declarat în faţa senatorilor americani Robinson, o legendă a casei de discuri Motown, în prezent în vârstă de 78 de ani.
Noul proiect de lege ar permite extinderea protecţiei drepturilor de autor la cântecele înregistrate înainte de 1972. Absenţa protecţiei în cadrul judiciar actual i-a determinat pe artiştii în vârstă să se prezinte în instanţă pentru a solicita plata unor redevenţe.

0 comentarii 240 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter