Actual

O nouă viziune, integrată, în contextul actualizării Legii Sănătății Mintale

Roxana Roseti › Vin, 2018-06-22 17:12
Conform Pactului European pentru Sănătate Mintală și Bunăstare, sănătatea mintală este un drept al omului. Indispensabilă pentru sănătatea generală şi pentru calitatea vieţii cetățenilor oricărei țări, o minte sănătoasă este favorabilă învăţării, muncii şi participării în societate, precum și o resursă esențială în progresul economic. 

Așadar se impune o nouă viziune şi abordare a sănătăţii mintale în rândul românilor împreună cu actualizarea legislaţiei în acest domeniu, prin integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în toate politicile publice, psihiatrie socială și comunitară, asigurarea personalului medical și non-medical, precum și protecția și tratamentul adecvat al persoanelor cu tulburări psihice, care trebuie să beneficieze de aceleași drepturi precum cele ale oricărui cetățean al Uniunii Europene.
 
În acest context, la invitația Janssen România, joi 21 iunie a avut loc conferința de presă ”Perspective de îmbunătățire a situației pacienților diagnosticați cu afecțiuni mintale în România”. Despre abordarea integrată a subiectului, din perspectiva nevoii de informare corectă, a cunoașterii opțiunilor de tratament și a progresului cadrului legislativ în domeniul sănătății mintale, au discutat: Diana Loreta Păun – Consilier de Stat Administraţia Prezidenţială, Departamentul Sănătate Publică, ·       Christian Rodseth – Managing Director, Janssen România, Emanuel-Gabriel Botnariu – Senator în Comisia de Sănătate Publică a Senatului României, Dr. Dan Roşca – Medic primar psihiatru, Medic Şef Secţia Toxicomanii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Ștefan Bandol - Președinte Asociației de Pacienți ARIPI, Dr. Sorin Pletea – Medic primar psihiatru, Șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi Coordonator al Programului Naţional de Sănătate Mintală.

Dialog permanent
 

„Pentru actualizarea Legislației Sănătății Mintale, considerăm important să analizăm necesitatea dezvoltării Strategiei Naţionale a Sănătății Mintale care  ar putea integra responsabilităţile la nivelul ministerelor conexe și ar putea constitui baza înființării Institutului Național de Sănătate Mintală, cu subdiviziuni teritoriale pe modelul funcționării Centrului Național de Sănătate Mintală. De asemenea, este avută în vedere analiza exemplelor de bună practică din alte țări europene şi introducerea unor noi capitole despre sănătatea mintală a copilului și adolescenților, adicții etc. Vorbim despre un efort susţinut în vederea actualizării Legislaţiei Sănătăţii Mintale din România, care implică un grup de lucru constituit la nivelul Senatului cu profesioniști și experți în domeniu”, a declarat Emanuel Gabriel Botnariu în cadrul conferinței de presă.  
 
Politica publică în domeniul sănătății mintale se bazează pe dialog permanent cu personalul medical specializat. Iar perspectiva medicilor asupra afecțiunilor mintale cuprinde toate aspectele științifice, dar și psiho-sociale, care contribuie la menținerea unei calități a vieții apropiată celei normale. În completarea tratamentului medicamentos este necesar sprijin emoțional și terapii din domeniul psihologiei.
„În managementul afecţiunilor mintale, este important să fie implicate şi persoanele diagnosticate, alături de medicul specialist şi de aparţinători. Implicarea activă în luarea şi în înţelegerea deciziilor terapeutice poate creşte şansa de acceptare şi de urmare a medicaţiei. Acest aspect are un rol esenţial pentru pacient în scopul reinserţiei sale sociale şi a posibilităţii de a avea un trai independent, în cele mai multe dintre cazuri şi în mod particular când vorbim despre un diagnostic de schizofrenie”, a clarificat Dr. Sorin Pletea.
 
La baza campaniilor de informare 

„La Janssen, avem o abordare integrată în ceea ce privește contribuția la îmbunătățirea domeniului sănătății mintale. Din fericire, compania noastră poate susține pacienții în parcursul lor terapeutic atât prin accesul la medicamente inovatoare, cât și prin infrastructuri adiționale (programele de sprijin al pacienților). Mai mult decât atât, împreună cu parteneri externi, avem o activitate semnificativă în România, de mai bine de trei ani, şi prin proiectele de inițiativă anti-stigmă la adresa afecțiunilor mintale. Suntem încântaţi că 2018 este deja al doilea an în care derulăm campania educațională despre schizofrenie, una dintre afecţiunile mintale cele mai severe, care permite însă pacienților să aibă o viaţă normală în condițiile urmării medicației potrivite”, a declarat de asemenea Christian Rodseth, Managing Director Janssen Romania.
 
În plus, pentru a continua moștenirea fondatorului companiei, Dr. Paul Janssen, aceea de a fi campioni ai științei în slujba umanității, Janssen va lansa în acest an inițiativa The Art & Science of Ending Stigma About Mental Illness. Planificată a fi lansată în Statele Unite, campania are ca scop reducerea stigmei culturale asociată afecțiunilor mintale și creșterea gradului de informare și conștientizare a premiselor biologice care conduc la afecțiuni ale creierului.
La baza campaniilor de informare și conștientizare desfășurate în spațiul public stă experiența pacienților din România, exprimată prin intermediul asociațiilor care îi  reprezintă. Campania ”Ascultă ce vezi”, derulată de Janssen România în parteneriat cu Asociația ARIPI, Centrul pentru Inovare în Domeniul Medical-Inomedica și cu Comisia pentru Sănătate Publică din Senatul României – parteneriat în vederea promovării sănătăţii mintale, este în desfășurare la Muzeul Național de Artă Contemporană până vineri, 22 iunie.
 
 
 

0 comentarii 471 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter