Actual

Minciunile din CV-uri au picioare scurte. Care sunt cele mai frecvente

Adriana Toma › Mie, 2014-11-12 08:30


CV-ul este cartea noastră de vizită, cu plusuri și cu minusuri. Un CV trebuie să fie exact așa cum suntem și noi, în viața de zi cu zi, și nu două-trei foi A4 șlefuite fără o bază reală. Orice minciună dintr-un CV va ieși la iveală, la un moment dat. Dacă nu în timpul interviului de angajare, atunci cu siguranță după ce candidatul devine angajat, ceea ce poate crea repercusiuni greu de controlat.
Foto: 123rf.com

Ca să aflăm care este riscul la care se supun candidații care nu sunt întru totul sinceri în CV sau la interviul de angajare, am stat de vorbă cu Carmen Buduru-Călin, Recruitment Manager Mega Image-Delhaize Group, și cu Oana Calcan, Recruiting Supervisor Stefanini EMEA.

Un candidat care minte riscă să nu facă față cerințelor

Carmen Buduru-Călin, Recruitment Manager Mega Image-Delhaize Group, crede că un candidat care alege să mintă un angajator ar putea să ajungă în ipostaza de a nu face față cerințelor poziției pentru care a fost selectat sau își poate anula șansa ca angajatorul respectiv să îl reorienteze către o altă poziție mai potrivită.

Carmen Buduru-Călin a povestit că a întâlnit candidați care nu au fost întotdeauna corecți în relatarea datelor din CV sau a celor prezentate în cadrul interviurilor de angajare. „De obicei, astfel de neconcordanțe apar fie în relatarea datelor privind nivelul de studii și experiență profesională, fie în ceea ce privește nivelul de cunostințe deținut (limbi străine, operare calculator sau cunoștințe de specialitate)”, a explicat Carmen Buduru-Călin.

Detaliile pe care le-a solicitat prin intrebări specifice au scos la iveală o serie de neconcordanțe în relatările candidaților, printre care date incorecte privind numărul anilor petrecuți într-o companie, experiențe profesionale inexistente, titulaturi neconforme cu realitatea și diferențe privind motivele de încetare a activității declarate de către candidati versus documentele oficiale eliberate de foștii angajatori.


       Citește și  ”Detaliile care îți fac CV-ul de nerefuzat”
Ca să se asigure că datele pe care le prezintă candidații sunt corecte, Recruitment Manager-ul Mega Image-Delhaize Group a declarat că apeleaza la întrebările de control, prin care testează constanța și coerența răspunsurilor, tehnica interviului structurat, bazat pe competențe, dar și alte tehnici de intervievare și formulare corectă a întrebărilor

„În funcție de context, am solicitat candidaților acceptul pentru obținerea referințelor de la foștii angajatori, scrisori de recomandare sau alte documente oficiale relevante. De asemenea, am folosit o serie de  instrumente de selecție: teste psihologice si teste de cunoștințe (limbi străine, operare calculator, cunoștințe de specialitate), care au confirmat sau nu cele declarate de către candidat. Orice neclaritate am încercat să o discut, mai intai, împreună cu candidații. În general, luarea unei decizii finale s-a bazat pe analiza corelată a tuturor acestor informații. Pe cât posibil, am solicitat, de asemenea, puncte de vedere diferite, astfel incât relaționarea candidatului cu persoanele respective să conducă spre o decizie în ceea ce privește potrivirea cu rolul, dar mai ales cu organizația, mediul de lucru și climatul intern”, a adăugat Carmen Buduru-Călin.

Chiar dacă, uneori, întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, Recruitment Manager-ul Mega Image-Delhaize Group le recomandă candidaților să fie de fiecare dată sinceri. „Recomand candidaților să adopte o atitudine cât mai deschisă, în acord cu gradul lor de pregătire și cu nivelul de competențe deținut, evitând situațiile de supra sau subestimare. De asemenea, le recomand să fie sinceri, încrezători, să încerce să se pună în valoare, însă, fără a distorsiona datele realitătii. Cred cu tărie în sintagma 'omul potrivit, la locul potrivit'. Este un loc potrivit pentru fiecare, conform profilului și mix-ului de competențe, care sunt unice. Sinceritate și, în plus, autenticitate! Le recomand, deopotrivă, pe amândouă!”, a atras atenția Carmen Buduru-Călin.

„Informația falsă va ieși întotdeauna la iveală”

La rândul ei, Oana Calcan, Recruiting Supervisor Stefanini EMEA, crede cu tărie că informatia falsă va ieși întotdeauna la iveală și va avea un impact negativ asupra credibilității unui angaja: „Chiar dacă acesta este unul bun din punct de vedere profesional. Odată pierduta, credibilitatea va putea fi reconstruită foarte greu”.

Recruiting Supervisor-ul Stefanini EMEA a atras atenția că a întâlnit oameni care au expus informații despre proiecte la care nu au participat, care au omis anumite detalii din CV (spre exemplu, joburi pe care le-au deținut pe o perioadă foarte scurtă de timp), care au evitat să mentioneze motivele reale ale plecării de la ultimul loc de muncă sau nefinalizarea studiilor înscrise în CV. Și asta indiferent dacă erau la început de carieră sau în plină maturitate a vieții profesionale.

Oana Calcan a explicat că a verificat datele primite de la candidați prin  întrebări despre detalii asupra experienței menționate, prin solicitarea diplomei pentru studiile menționate, prin solicitare de referințe de la foști colegi sau manageri sau prin companii specializate în verificarea trecutului unui candidat înainte de angajare.
   
În opinia Recruiting Supervisor-ului Stefanini EMEA, candidații acre cred că o minciună o să îi ajute ar trebui să se gândească foarte bine la ce nu îi mulțumește din punct de vedere profesional, care sunt obiectivele profesionale și să pună la punct un plan despre cum vor putea ajunge să și le îndeplinească.

„Este important să identifice dacă există piedici din partea mediului în care își desfășoară activitatea și ce îmbunătățiri trebuie să facă asupra comportamentului și cunoștințelor proprii”, potrivit Oanei Calcan, care le-a recomandat celor care sunt în căutarea unui loc de muncă să fie onești, să pună accent pe proiectele și activitățile pe care le-au desfășurat și pe modul în care au contribuit la ele.  

0 comentarii 6064 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter