Actual

Luminile Nordului schimbă ceva în tine

Anca Tînc; Alex Conu › Dum, 2013-04-07 12:57

Pe măsură ce noaptea se aşază peste Pământ, Luminile Nordului se intensifică şi te fac să chiui de bucurie, să îţi suceşti capul 360 grade doar ca să poţi cuprinde cu privirea toată frumuseţea lor. Limbile verzui, mov şi roşiatice se plimbă pe cer, luminează fiordurile şi îţi fac pielea de găină. Te inundă un soi de fericire primară atunci când, deasupra capului, Aurora îşi întinde degetele de pianistă desăvârşită. Uiţi de frig şi de vânt, uiţi de somn şi de cabana caldă care te aşteaptă, cuminte, pe malul insulei.

Credit foto: Alex Conu

Povestea norvegiană a pornit de la dorinţa de a vedea Aurora Boreală dintr-un loc mai puţin turistic, unde poţi interioriza altfel o astfel de experienţă. Pentru noi, excursiile trebuie să aibă un element inedit. În Norvegia, totul a fost aşa, cu atât mai mult cu cât Insulele Lofoten nu sunt foarte cunoscute. Ţinuturile îngheţate, fauna restrânsă şi vremea schimbătoare nu sunt cele mai atrăgătoare coordonate pentru turiştii obişnuiţi.

Insulele Lofoten sunt situate la nord de Cercul Polar, în zona nord-vestică a Norvegiei. Ca să ajungi acolo, din Bucureşti, trebuie să călătoreşti aproape o zi întreagă. Noi am schimbat trei avioane, Bucureşti-Amsterdam-Oslo-Bodo, iar de la Bodo am luat feribotul până în Moskenes. Insulele apar ca nişte stânci ascuţite, prea ascuţite pentru înălţimile lor reduse, cuprinse într-un peisaj îngheţat. Dacă vara, soarele nu apune niciodată, iarna apare Aurora Boreală, una dintre cele mai frumoase manifestări ale naturii pe care le-am văzut vreodată.

Aurora schimbă ceva în tine. Apare, timidă, la începutul serii şi ai putea să o confunzi cu un nor larg, ce îmbracă tot orizontul. Pe măsură ce noaptea se aşază peste pământ, Luminile Nordului se intensifică şi te fac să chiui de bucurie, să îţi suceşti capul 360 grade doar că să poţi cuprinde cu privirea toată frumuseţea lor. Limbile verzui, mov şi roşiatice se plimbă pe cer, luminează fiordurile şi îţi fac pielea de găină. Te inundă un soi de fericire primară atunci când, deasupra capului, Auroră îşi întinde degetele de pianistă desăvârşită. Uiţi de frig şi de vânt, uiţi de somn şi de cabana caldă care te aşteaptă, cuminte, pe malul insulei.

Experienţa norvegiană a fost prima vacanţă care nu am fi vrut să se termine. La întoarcere, stăteam pe feribot şi planificam, deja, reîntoarcerea pe insulă. Oamenii şi locurile, tradiţiile şi grija pentru natură, dar mai ales, Aurora Boreală, ne-au pus pe gânduri şi ne-au determinat să ne dorim să revenim la vară. Dacă iarna, activităţile în aer liber sunt destul de restrânse, vara se pot face căţărări, scufundări, snorkeling şi plimbări cu caiacul.

Întreaga poveste despre aventura noastră norvegiană poate fi citită pe www.doipeglob.ro

0 comentarii 2907 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter