Actual

Limbajul trupului la interviu. 5 aspecte de bază

Sebastian Radu › Mar, 2016-02-23 10:35
S-au scris zeci, sute, mii de articole despre acest subiect și se vor mai scrie, căci tratează un aspect neglijat, de cele mai multe ori. Odată stabilită întâlnirea cu un posibil candidat, recrutorul este direct interesat ca în timpul petrecut împreună să obţină cât mai multe informaţii concludente legate de expertiza candidatului. În aceste condiţii, recrutorul, pe lângă informaţiile brute primite (cuvinte), va trebui  să se folosească de contextele create, de reacţiile candidatului vizavi de întrebările puse şi, mai mult decât atât, trebuie să probeze informaţiile primite.

Revista CARIERE îți prezintă cinci aspecte la care să ai grijă în discuția cu recrutorul.

Comunicarea este de trei forme: verbală, paraverbală şi nonverbal. Ca importanță, în procesul de comunicație, comunicarea verbală contează în proporţie de 7%, cea paraverbală, 38% şi cea nonverbală, 55%. Concluzionând, în comunicare, 7% contează ce spui, 38% – cum spui şi 55% – componenta nonverbală.

Mesajul din spatele cuvintelor ţine de comunicarea paraverbală. Aceasta are în vedere tonul şi volumul vocii, viteza vorbirii, pauzele, ritmul rostirii, particularităţile în intonaţie.

Aşadar, este cert că limbajul corpului este o componentă importantă de care trebuie să ţinem cont în timpul unui interviu de angajare. Iată cum:
 
1.          Contactul vizual
 
Acesta te ajută să stabilești o conexiune „personală” cu interlocutorul. Este importantă, vitală chiar, încă de când dați mâna. Stabilind această legătură, dai de înțeles că ești de încredere, că știi să asculți și că poți fi atent.

Desigur, nu este indicat nici să cazi în cealaltă extremă, în care parcă te holbezi, căci riști să fii de-a dreptul înspăimântător.
 
În plus, cu toate că nu prea poți controla „ce spune” privirea ta, trebuie să știi că ea exprimă următoarele:
 
- Privirea în stânga sus = îţi aminteşti vizual;
- Privirea în stânga median = îţi aminteşti auditiv;
- Privirea în stânga jos = ai un dialog interior;
- Privirea în dreapta sus = îţi imaginezi vizual;
- Privirea în dreapta median = îţi imaginezi auditiv;
- Privirea în dreapta jos = trăieşti o serie de emoţii, sentimente.
 
2.          Datul mâinii
 
Această formă de (prim) contact transmite și ea un foarte important mesaj. Pentru a părea de încredere, este necesar să fii ferm atunci când dai mâna. Dar nici prea ferm, că iar nu e bine. Ar fi bine să exersezi asta înainte de interviu, cu prietenii sau familia, pentru a îți forma un reflex corect al acestei acțiuni.
Secretul este contactul palmelor. Aplică tot atâta presiune ca și interlocutorul tău.
 
 
3.          Postura
 
Felul în care stai (pe scaun) influențează într-o mare măsură cum vor comunica cei din jur cu tine și cum te vor eticheta. De exemplu, dacă stai lăsat pe spate și foarte relaxat, interlocutorul va crede că ești o persoană leneșă și dezinteresată de întâlnirea la care te afli. La polul opus, dacă stai prea aplecat în față, spre interlocutor, vei da senzația că intri în spațiul celui cu care dialoghezi.
Stai cu spatele drept! Pentru a îți fi ușor să stabilești această poziție, caută să ai scaunul cât mai apropiat de masa, dacă te afli în fața uneia.
 
4.          Mâinile, brațele
 
Oh, veșnica problemă. Recunoaște că niciodată nu ai știut ce să faci cu ele, cum să le ții. Cele două membre scot primele în evidență nervozitatea și emoțiile. Nu le ține încrucișate în dreptul pieptului decât dacă ești la un interviu pentru postul de agent de pază. Nici măcar atunci, abia după ce obții jobul poți să abordezi această poziție intangibilă.
 
Experții în comunicarea nonverbală recomandă să ții mâinile pe picioare, genunchi, atunci când stai jos sau, pe lângă corp, dacă stai în picioare. Ai o oglindă acasă? Exersează.
 
5.          Datul din cap excesiv
 
Da, vrei să pari comunicativ și atent și instinctul îți spune să faci asta. Dar nu este deloc bine, că doar nu ești cățelul de pe polița din spate a mașinii, care dă din cap la fiecare mișcare a automobilului.
 
Trecând peste această comparație, încearcă să simulezi interviul cu un prieten. Filmează toată acțiunea, apoi vizionează momentul, pentru a te vedea și a știi ce să corectezi ori controlezi.
 

În speranța că vei începe să exersezi aceste 5 aspecte, noi, cei de la CARIERE, îți urăm succes la următorul interviu.  
 

1 comentariu 3468 vizualizări

Comentarii

2016-02-25 15:30

IULIAN F.

Mor cu expertiza asta

expertiza este un proces, "experienta" suna urat sau ce?

Randul 4: să obţină cât mai multe informaţii concludente legate de expertiza candidatului.

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter