Actual

Lenea și procrastinarea „defecte genetice”? Un cercetător a realizat un test ADN care-ți spune dacă „ai lenea în sânge”

Dana Badea › Vin, 2017-04-21 11:34
Dacă vă place să amânați treburile sau să navigați pe internet în loc să vă terminați treaba s-ar putea ca vina să nu vă aparțină vouă ci strămoșilor voștri, pentru că cele mai noi cercetări în materie de genetică spun că amânarea și lenea sunt transmise genetic, putând fi predispuși la ambele, spune Paul Sharad, MD, autor al lucrării „The Genetics Of Health: Understand Your Genes for Better Health”. 

În timp ce procrastinarea apare ca un defect de caracter, această trăsătură a evoluat dintr-un anumit motiv, potrivit autorului cărții. „Genele au regresat de-a lungul generațiilor deoarece strămoșii noștri stăteau încă ascunși în peșteri pentru că se temeau de prădători” ar justifica autorul studiului. „Instrumentele lor nu erau suficient de ascuțite și atunci petreceau mai mult timp pentru a-și perfecționa uneltele. Acești oameni au supraviețuit mai mult, deoarece au evitat un conflict, iar aceste gene au fost transmise și generațiilor viitoare.“

Genele procrastinării au legătură cu impulsivitatea. Cal Newport autorul lucrării Deep Work și profesor asistent de știința calculatoarelor la Universitatea Georgetown, spune că unul dintre motivele pentru care amânăm treburile se datoreaza faptului că creierul nostru nu este în concordanță cu planurile noastre. „Dacă ne gândim un moment s-ar putea să aibă sens “, spune Paul. „Putem să ne gândim la acele vremuri când cochetam cu ideea unei afaceri dar nu am demarat niciodată nimic sau am întârziat să punem lucrurile în practică. Dacă ar fi să fim sinceri cu privire la aceste reacții ale noastre, explicația ar fi că nu am fost pregătiți, sau că planul nu a fost construit destul de bine. În limbajul lui Cal Newport s-ar traduce «Nu ar trebui să ne plângem de procrastinare, ci ar trebui să ascultăm de ea».”

Paul Sharad afirmă că nu trebuie să confundăm procrastinarea cu lenea. Cercetările Institutului de Genetică din Beijing și Universitatea din Aberdeen au identificat o mutatie genetică numită SLC35D3. Aceasta produce o proteină care interfereaza cu celulele care secretă dopamina, „celule vinovate” de inițierea mișcării.

Dacă vreți să știți sigur dacă aveți „lenea în sânge” sau procrastinarea (amânările), Paul Sharad a dezvoltat un test ADN care poate indica cu precizie tendințele.

Ce e de făcut

„Este tentant să vă învinovățiți pur și simplu părinții, dar totul depinde de voi”, spune Paul. "Oamenii cred că genele își determină soarta," spune el. „Acest lucru este valabil doar dacă acțiunile voastre conduc în această direcție". Genele sunt producători de proteine care produc funcții diferite, spune Paul, dar le putem controla. "Dieta noastră, exercițiul și mediul de lucru ne modelează genele și le face să producă proteine diferite. Înțelegerea acestor lucruri ajută în principiu la direcționarea sau reglarea fină a modului de funcționare a corpului vostru - pentru cea mai bună performanță."

sursa: fastcompany.com

0 comentarii 2101 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter