Legal

Pe scurt despre compliance

Ioana Dumitru › Lun, 2016-08-29 11:00
Deşi termenul de compliance îşi găseşte originile în dreptul american, în ultimii ani a devenit o temă obligatorie pentru marea majoritate a companiilor, indiferent de naţionalitatea acestora, în cazul nostru – române sau multinaţionale. Explicaţia constă în adaptările legislative care au facilitat preluarea, treptată, în legislaţia din România a temelor/subiectelor reglementate: de la dreptul concurenţei, teme privind combaterea corupţiei până la relaţiile de muncă. Abordarea anumitor riscuri legale din perspectiva compliance a devenit astfel o practică standard şi pentru multe filiale ale unor multinaţionale stabilite în România, eventualele încălcări ale standardelor legale din statele de origine putând genera consecinţe serioase, fie acestea în plan pecuniar, reputaţional sau chiar penal.

În esenţă, conceptul de compliance vizează conformarea cu normele legale, însă în timp acesta s-a focalizat pe respectarea acelor norme a căror încălcare ar genera riscuri majore specifice, prin raportare fie la norme legale dublate de stimulente/incentives în vederea conformării (care plasează corporaţiile într-o poziţie de prevenţie), fie prin sancţionarea/ încriminarea încălcărilor – inclusiv în sfera dreptului penal. Sunt probabil destul de bine cunoscute în acest sens zona dreptului concurenţei, unde incălcările pot genera, între altele, amenzi consistente, calculate prin raportare la cifra de afaceri a contravenientului, sau sfera achiziţiilor publice, unde derapajele de la procedurile reglementate sunt sever sancţionate de lege.

Zona relaţiilor de muncă, ca zonă cu probleme de compliance specifice, poate fi însă mai puţin evidentă pentru o companie prezentă în România. Având în vedere că dreptul muncii român abundă în reglementări imperative, este uşor să cădem în capcana de a considera că toate normele sunt la fel de importante sau pot genera, în mare, acelaşi tip de riscuri legale (în principal: sancţiuni contravenţionale aplicate de autorităţile de control). În realitate, există subiecte rămase neexplorate, care pot genera riscuri serioase pentru companii/ angajatori.

Câteva exemple de probleme de compliance specifice relaţiilor de muncă pe hrmanageronline.ro

0 comentarii 846 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter