Legal

Noi reguli privind concediul pentru creşterea copiilor

Diana Tătulescu › Lun, 2016-08-22 10:31
Luna iulie a adus schimbarea mult aşteptată de salariaţii părinţi sau viitori părinţi, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor în prima zi a lunii. Pentru a asigura coerenţa reglementărilor legale, au fost modificate şi Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2010, fiind aprobate totodată şi Instrucţiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016.
Foto: pixabay.com

Adoptate în ideea de a elimina orice prevederi care încalcă principiile egalităţii de tratamentşi nediscriminării şi de a asigura în mod real şi obiectiv pârghiile de susţinere financiară ale oricărei familii, noile reguli aduc modificări importante, cu un impact semnificativ asupra regimului concediului pentru creşterea copilului.

Printre cele mai importante schimbări se numără eliminarea opţiunii între concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an (sau 3 ani în cazul copilului cu handicap) şi concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, singura opţiune fiind acum concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap).

Pe cale de consecinţă, odată cu eliminarea acestei opţiuni, este  eliminată şi posibilitatea persoanelor care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an de a beneficia de concediu fără plată pentru creşterea copilului până când acesta împlineşte 2 ani.

Una dintre cele mai aşteptate modificări este reprezentată de eliminarea limitei maxime a cuantumului indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. Astfel, dacă până la 1 iulie, această indemnizaţie era plafonată la 3.400 de lei pentru părinţii care optau pentru concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an (sau 3 ani în cazul copilului cu handicap), respectiv la 1.200 de lei pentru părinţii care optau pentru concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, după această dată nu mai există o limită maximă, indemnizaţia fiind de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Citeşte mai mult pe hrmangeronline.ro

0 comentarii 1334 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter