Legal

De ce angajații își dau în judecată angajatorii?

Adriana Toma › Joi, 2015-05-14 08:28Nemulțumirile angajaților în ceea ce privește locul de muncă sunt multe. Întreabă orice angajat ce probleme are la job și n-o să mai știi cum să-i închizi gura! În timp ce unele nemulțumiri ajung să fie rezolvate prin comunicare și prin înțelegere, de ambele părți, altele ajung în instanță.
Sursă foto: Shutterstock.com
Dar, înainte de toate, care sunt cele mai comune motive pentru care angajații își dau angajatorii în judecată? La această întrebare au răspuns pentru revista CARIERE Ioan Dumitrașcu, Partener PeliFilip, coordonatorul practicii de dreptul muncii, Liana Cruceru, titular al Cabinetului de Avocat „Liana Cruceru”, și Iulian Pătrășcanu, avocat la Fine Law.

Care sunt cele mai comune motive pentru care angajații își dau în judecată angajatorii?

Potrivit lui Ioan Dumitrașcu, situațiile de concediere sunt, de departe, cele mai frecvente motive pentru care angajații își dau angajatorii în judecată. Dintre concedieri, cele disciplinare conduc în topul litigiilor de muncă, urmate de cele din motive economice.

„O altă zonă care generează litigii destul de frecvent sunt neînțelegerile cu privire la obligațiile pecuniare ale angajatorului, determinate de clauze neclare din contractele colective sau individuale de muncă”, subliniază Partenerul PeliFilip.

Citește și Ai fost concediat? Iată care îţi sunt drepturile

Și avocatul Liana Cruceru, titular al Cabinetului de Avocat „Liana Cruceru”, consideră că în topul motivelor pentru care angajații își dau în judecată angajatorii se află concedierile, dispuse de angajatori atât din motive ce țin de persoana angajatului (precum concedierea disciplinară sau pentru necorespundere profesională), precum și din alte motive care nu țin de persoana angajatului (concedierea determinată de desființarea locului de muncă ocupat de angajat).

„Acestea din urmă au predominat în România ultimilor ani, date fiind dificultăţile economice prin care au trecut foarte multe companii şi care au dus la reorganizări şi disponibilizări masive de personal, 'traduse' în practică prin concedieri contestate în justiţie”, crede Liana Cruceru, care adaugă că neacordarea sporurilor cuvenite angajaților și neplata orelor suplimentare sunt alte cauze aflate pe rolul instanțelor judecătorești.

Cel mai des întâlnit motiv pentru care angajații își dau angajatorii în judecată este contestarea unor decizii de sancționare, atrage atenția Iulian Pătrășcanu, avocat la Fine Law: „Contestaţiile vizează atât nerespectarea regulilor procedurale care guvernează materia răspunderii disciplinare a salariaţilor, cât şi disproporționalitatea dintre gravitatea faptei şi sancţiunea aplicată”.

Citește și Cum să le dai o veste proastă subordonaţilor tăi

Alte cauze sunt contestarea unor acte emise de angajator (decizia de suspendare CIM, decizia de detașare, decizia de delegare), drepturi bănești (salariații solicită în instanță fie plata salariilor restante, fie plata altor sume de bani la care au dreptul în baza CIM sau CCM - sporuri, prime, bonusuri),  contestarea calcului CAS și plata asigurărilor sociale.

Un alt motiv este acordarea de daune morale pentru hărțuirea la locul de muncă şi pentru practici discriminatorii la stabilirea nivelului salarial, modificarea raporturilor de muncă, angajare sau disponibilizare, adaugă Iulian Pătrășcanu.

Angajat versus angajator: cine are cele mai mari șanse să câștige un proces?

Evident, atunci când judecă un proces, judecătorii trebuie să țină cont de dovezi. Dar contează foarte mult și modul în care fiecare tabără, cea a angajatului și cea a angajatorului, își pregătește cazul. Aproape în exclusivitatea cazurilor, Ioan Dumitrașcu a reprezentat angajatorii și spune că rata de succes a casei de avocatură PeliFilip în litigii de dreptul muncii în ultimii doi ani este de peste 80%.

Citește și Capcanele contractului de muncă în care “se prind” și angajatul și angajatorul

Este convins că această rată a succesului este influențată și de modul în care casa de avocatură abordează aceste cazuri: „De cele mai multe ori, încercăm să ajutăm clientul să ajungă la soluționarea amiabilă a diferendului și, de obicei, ajungem în instanță doar cu angajații care au poziții nerezonabile. De asemenea, clienții noștri sunt, de obicei, companii cu departamente de HR și/sau Legal care își fac temele foarte bine înainte de a porni o acțiune cu potențial litigios. În cazul companiilor care nu alocă resurse suficiente în aceste zone, riscurile de a pierde litigii de muncă sunt mari și, de fapt, ele contribuie semnificativ la rata mare de litigii câștigate de angajați”.

Pe de altă parte, avocatul Liana Cruceru afirmă că în procesele inițiate de angajați pentru contestarea deciziilor de concediere, proporția în care au câștigat angajații a fost covârșitoare. Asta pentru că, în litigiile de muncă, sarcina probei este inversată: nu aparține reclamantului, așa cum se întâmplă în restul proceselor din domeniul civil, ci cade în sarcina angajatorului pârât.

5 comentarii 11647 vizualizări

Comentarii

2018-01-06 14:27

DRAGHICI STEFAN

Doresc un sfat

Doresc un sfat

2016-09-17 12:33

MARIUS ALEXANDRU

Mai aveam de mentionat ca

Mai aveam de mentionat ca lucrez 240 de ore pe luna ceea ce se poate dovedi din toate fisele si camerele de supraveghere

2016-09-17 12:27

MARIUS ALEXANDRU

Buna ziua! De 3 ani sunt

Buna ziua! De 3 ani sunt angajat al unei firme private si nu am semnat nici un stat de plata vreodata iar salariul eate mult mai mic decat minimul pe economie si nici concediu nu am avut. Ce as putea obtine de la aceasta firma dand-o in judecata pentru aceste fapte in cazul in care eu vreau sa demisionez? Multumesc!

2016-01-14 20:32

ICRISTINA

Buna seara va rog sa ma

Buna seara va rog sa ma elucidati cu o problema ....am fost angajată la o firma in comert din care am demisionat de comun acord dar ei trebuie sa-mi dea tichetele de masă pe luna octombrie si nu vor sa mi le dea (pentru ca nu vor ei) am facut o sesizare la ITM si nu am rezolvat nimic as dori sa-i dau in judecata pentru neplata tichetelor si daca tot deschid proces as dori sa-mi cer si drepturile pe care nu le-au respectat pe perioada contractului adica am lucrat timp de 2 ani fara nici o zi libera. As putea cere sa mi se plateasca acele zile libere care mi se cuveneau timp de 2 ani,am vreo sansa de castig ? Va multumesc

2015-10-28 20:21

POP MARIA

Marea pacaleala acontractului

Marea pacaleala acontractului individual,,,si alte sarcini care survin in desfasurarea activitatii
...

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter