Legal

Cum se inregistreaza contractul colectiv de munca

Dumitrescu Dinu › Joi, 2006-11-16 00:00
Sunt salariat in cadrul unei societati comerciale din anul 1996, fiind incadrat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata. Datorita dezvoltarii societatii in care imi desfasor activitatea, a crescut si numarul de angajati, ajungand ca astazi sa fim peste 1000. In urma cu cateva luni, patronul a dorit sa incheiem un contract colectiv de munca care sa se aplice la nivelul intregii unitati, astfel ca au fost purtate cateva runde de negocieri la care au participat mai multi colegi, ca reprezentanti ai salariatilor. In acest moment, negocierile s-au finalizat, dar avem o mare problema. Dupa cate am citit, atat eu, cat si colegii mei, care au fost reprezentantii salariatilor la negocieri, Contractul Colectiv de Munca trebuie inregistrat la Ministerul Muncii pentru a putea fi aplicabil, dar nu scrie nicaieri in Codul Muncii care sunt documentele care trebuie depuse in vederea inregistrarii. Va rugam sa ne specificati care sunt aceste documente pentru a evita astfel deplasari inutile, stiind ca se lucreaza foarte greu cu unele institutii.

Ce documente sunt necesare si unde se depun acestea?

Pentru a raspunde intrebarii dv. nu voi folosi termeni de specialitate, tocmai pentru a nu crea confuzie si ambiguitati prin utilizarea lor.

Legislatia incidenta in materie este Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, Legea nr. 130/1996, Contractul colectiv de munca la nivel national sau de ramura, Legea nr. 168/1999, Legea nr. 54/2003.

Intr-adevar, Codul Muncii nu prevede care sunt documentele care trebuie depuse la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie a Municipiului Bucuresti.

Astfel, fac precizarea ca, in cadrul directiei mentionate mai sus exista un birou numit Biroul Legislatie, Salarizare, Conflicte si Contracte colective de munca - camera nr. 18, care are program cu publicul de luni pana joi, orele 10.00-14.00, unde se vor depune documentele pe care vi le voi prezenta mai jos.

Astfel, pe langa Contractul Colectiv de Munca, care trebuie semnat de toate partile participante la negociere, atat pe ultima pagina, cat si pe fiecare pagina in parte, acesta trebuie insotit de o adresa de inaintare care va cuprinde:

  • numarul de iesire din unitate;
  • sediul societatii, cod fiscal, numar de telefon, numar de fax;
  • natura capitalului social (de stat, mix sau privat);
  • numarul total de salariati beneficiari ai CCM (Contract Colectiv de Munca)
  • durata contractului, cu mentiunea ca acesta se va aplica de la data -inregistrarii acestuia la MSSF Bucuresti sau de la o data ulterioara (art. 25 alin. 3 din Legea nr. 130/1996);
  • mentiunea ca au fost respectate toate clauzele Contractului Colectiv de Munca la nivel superior - grup de unitati, ramura sau CCM la nivel national; (art. 8 din Legea nr. 130/1996 coroborat cu art. 238 (1) Codul Muncii);
  • mentiunea ca la nivelul unitatii nu exista sindicat reprezentativ. Avand in vedere ca nu ati precizat daca la nivelul unitatii dv. exista sau nu infiintat un sindicat si daca acesta este reprezentativ sau nu, voi formula raspunsul la intrebarea dv. luand in considerare si situatia in care ar exista sindicat reprezentativ.

In situatia in care nu exista sindicat reprezentativ la nivelul unitatii, se vor anexa contractului colectiv de munca:

  • procesul verbal de alegere a reprezentantilor salariatilor si tabelul cu semnaturile salariatilor care au participat la sedinta de alegere a reprezentantilor, conform art. 20 din Legea nr. 230/1996 coroborat cu art. 224-229 Codul Muncii.

In situatia in care exista sindicat reprezentativ, se vor anexa:

  • hotararea judecatoreasca prin care s-a constatat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiei sindicale din unitate (valabila patru ani, conform art. 36(1) din Legea nr. 130/1996) si hotararea judecatoreasca prin care s-a acordat personalitate juridica sindicatului.

In cazul in care sindicatul nu este reprezentantiv, dar este afiliat la o federatie sau o confederatie, se va prezenta imputernicirea din partea federatiei (confederatiei) pentru anul in care se negociaza si hotararea de reprezentativitate a federatiei (confederatiei). Contractul colectiv de munca va cuprinde in mod obligatoriu salariul minim negociat la nivelul unitatii, concediul de odihna, durata contractului si numarul total de salariati beneficiari ai contractului colectiv de munca. Se va anexa grila de salarizare pe functii, se va prezenta in temeiul art. 26(1) lit. e din Legea nr. 130/1996, procesul verbal de negociere a Contractului Colectiv de Munca, semnat de aceleasi parti care semneaza si contractul.

Cred ca toate detaliile pe care vi le-am prezentat au fost destul de lamuritoare. Pentru orice alte probleme legate de legislatia muncii si nu numai, nu ezitati sa ne contactati pentru a va sprijini in demersurile intreprinse de dv.

Avocat Ilie Mihaela

0 comentarii 3303 vizualizări
 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter