Legal

Conventia civila sau contractul de munca: avantaje si dezavantaje

Cariereonline.ro › Mie, 2012-02-15 11:29

Sunt multi patroni care, in loc sa incheie contracte de munca, incheie conventii civile cu persoane fizice neautorizate. Aceste contracte sunt ilegale, pentru ca mascheaza contractele de munca si, evident, nu ofera protectie salariatului in nicio privinta. Fiind un raport de drept civil, si nu de dreptul muncii, persoana fizica neautorizata, angajata pe baza de conventie civila, nu are practic niciun drept. Chiar daca teoretic ar avea anumite drepturi, nu are instrumentele juridice pentru a si le realiza in mod eficient.

Conventiile civile incheiate cu persoane fizice autorizate

Inca de la inceput trebuie spus ca la aceasta sectiune nu facem referire la contabili, traducatori, avocati, consultanti fiscali, notari, pentru ca acestia exercita profesii independente reglementate prin legi speciale

ersoanele fizice autorizate conform OUG nr. 44/2008 au dreptul sa incheie conventii civile (sau contracte de prestari servicii). Aceasta ordonanta reglementeaza desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Insa nici aceste conventii civile nu pot masca un contract de munca.

Practica judecatoreasca si autoritatile fiscale considera ca un asemenea contract este posibil doar pentru o prestatie unica, ocazionala, si nu pentru activitati regulate, desfasurate pe o perioada de timp nelimitata sau mai lunga decat cere prestatia respectiva.

Agentia Nationala de Administrare Fiscală (ANAF) si-a exprimat clar punctul de vedere, in vara anului trecut, cand a sanctionat cluburile de fotbal pentru ca angajau sportivi profesionisti, contabili, soferi, electricieni etc. pe baza de conventii civile. Conform ANAF, sportivii profesionisti nu pot fi angajati pe conventii civile, care se pot incheia doar pentru activitati ocazionale, si nu pentru cele dependente.

Aceasta este interpretarea art. 1.471 din Codul Civil, care spune ca nimeni nu poate pune in serviciul altuia lucrarile sale decat pentru o intreprindere determinata sau pe un timp marginit. Deci conditiile impuse de lege sunt ca serviciul prestat sa fie determinat, executat printr-o singura prestatie, sau timpul pentru care presteaza serviciul respectiv sa fie limitat.

In practica s-a retinut ca trebuie sa fie vorba de o singura prestatie care sa dureze exact cat este necesar pentru a o duce la bun sfarsit. De exemplu, pentru un electrician, exact cat sa repare sau sa instaleze ceva. Sau pentru un web designer, exact cat sa faca un site.

VEZI AICI CARE SUNT ACTIVITATILE INDEPENDENTE REGLEMENTATE DE LEGI SPECIALE! CITESTE AICI ARTICOLUL COMPLET!

3 comentarii 34213 vizualizări

Comentarii

2013-01-15 07:09

NECULAU VASILE

codul munci

nu am avut un loc de munca 5ani daca sant angajat pe o perioada determinata de 12 luni dupa acea pot beneficia de ajutorul de somaj?avand o vechime de 25ani,de cate luni de aj.de somaj pot beneficia?

2013-07-30 11:49

ORBULESCU CARMEN

somaj

puteti beneficia de somaj pentru o perioada de 12 luni,deoarece aveti stagiul necesar de 12 luni in ultimele 24 de luni.

2012-10-22 22:26

DUMITRU PETRICA

conventie civila

sunt administrator de bloc si prin declaratia 112
platesc darile la stat, cu sectiunea C--venituri in baza contractelor/conventiilor, asi vrea sa stiu daca se pune ca si vechime la pensie,..
multumesc

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter