Legal

Ai depus Declarația Unică la ANAF? Termenul limită e 16 iulie

Dana Badea › Joi, 2018-07-12 12:18
Au mai rămas doar câteva zile până la termenul de depunere al Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.


Regulile și termenele de depunere a Declarației Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite față de cele pentru anul 2017 și au fost oferite Revistei CARIERE de Alex Milcev, Liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România.  

Termenul de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS

Impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul. 

Începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declarației Unice.

CASS-ul în cuantum de maxim 2.280 lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018. În această situație contribuabilul va beneficia de un bonus de 5% din CASS-ul datorat. Termenul limită de plată este data de 15 martie 2019.

Ce venituri trebuie declarate până pe 16 iulie

  • venituri/pierderi din activități independente;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, determinate în sistem real;
  • venituri din transferul titlurilor de valoare;
  • venituri din investiții realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Pentru veniturile realizate în anul 2017, Declarația Unică mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spațiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obțină un certificat digital).

Declarația unică se depune, în general, de către contribuabilii care și anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declarația privind veniturile realizate din România – Formularul 200, respectiv Declarația privind veniturile realizate din străinătate – Formularul 201.

De reținut

Persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse și/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declarația Unică și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, și anume 22.800 Lei.
Dacă există această situație, în cadrul aceleiași Declarații Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa și subsecțiunea ”Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate”. Astfel, înregistrăm  o premieră, și anume, avem prima declarație fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani. 

0 comentarii 329 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter