Actual

La Teatrul Național: Regenerarea lumii cu o incursiune în istoria tradițiilor românești

Roxana Roseti › Vin, 2017-11-17 17:52
"Colindatul este un ritual precreştin, bărbătesc, manifestările sunt complexe: oamenii de maschează, dansează, colindă din casă în casă, cântă pe drum, iar toate acestea ne duc cu gândul la vechile serbări ale lumii antice. Ştiţi de ce umblu eu a colinda? Unu – să mă împac cu mine, şi doi, să mă întâlnesc cu cei mulţi. Trei – să măbucur de întâlnirea asta. Asta-i colinda!”…

Acestea sunt spusele lui Grigore Leșe, care își propune să joace rolul colindătorului-povestitor pentru a le spune oamenilor cum se colinda mai demult, ce sunt colindele, care e tematica lor și care sunt genurile de colinde tradiționale românești. 
 
Totul în contextul unui concert cu multe sensuri și care transmite nu numai stare de bine, ci și mesajul că nu trebuie să uităm cine suntem! Patrimoniu cultural românesc, colindele pe ritmuri şi texte străvechi vor aduce, cu două zile înainte de Moș Nicolae, lumina sărbătorilor de iarnă în sufletele celor care vor fi prezenți  la concert.
 

Asociația Culturală Flower Power organizează pe 4 decembrie 2017, la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București, Sala Studio, începând cu ora 19:00, concertul extraordinar de sărbători al artistului Grigore Leșe, ”Așteptând Crăciunul”. "Îmi doresc, în primul rând, să aduc povestea colindului şi a colindatului. Să transmit starea de început şi de sfârşit de an, de regenerare a timpului şi a lumii”, spune Leșe.
Concertul va prezenta colinde din toate categoriile: colind despre facerea lumii, colind de ogrăzi, colind de cântec, colind de apocrife, cântece de stea, mulțămituri și va aduce pe scenă cete de colindători de pe tot teritoriul țării: Râșca, Titești, Șinca Nouă, Călărași, Vinerea. „Colinde pe care trebuie să le cântăm pentru a ne feri de prăvălirea în nimicul de fiecare zi. Prin colinde vom comunica cu lumea, cu sufletele morților. Se reînnoiește timpul, Iisus Hristos se naște, ceea ce înseamnă bucurie, împlinire, bogăție, lumină, cuvânt și întrupare. Nașterea lui Iisus Hristos este sărbătoarea darurilor și trebuie să împlinesc legea pământului,”, mai declară Grigore Leșe.

0 comentarii 609 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter