Actual

La nivel global, doar unul din patru lideri de business este femeie

Constantin Pescaru › Mie, 2017-09-13 17:28
La nivel global, doar unul din patru lideri de business este femeie, potrivit unui studiu recent realizat de reteaua socială pentru profesioniști LinkedIn.
Foto: Pixabay

Cu toate ca cifra este în continuare mică, se observă o îmbunătățire a situației față de anul 2008, transmite Indian Times.

Raportul, numit Moving The Needle for Women Leaders, arată că din toat țările lute în calcul, SUA și Canada stau cel mai bine când vine vorba de femeile aflate în poziții de conducere îb companii.

Mai exact, o treime dintre directorii firmelor din aceste state sunt de sex feminin.

Pe de altă parte, India a avut parte de cea mai mare creștere procentuală a numărului de femei aflate în poziții de lider, anume 25%, în perioada 2008-2016.

(In)egalitatea de gen în România


Statisticile UE arată că România ocupă o poziție onorabilă atunci când vine vorba despre egalitatea de gen pe piața muncii. Totuși, top managementul este încă greu accesibil femeilor, iar când acestea ajung în astfel de poziții, de obicei primesc salarii mai mici decât bărbații. 

La nivelul blocului comunitar, persoanele de sex masculin câștigă cu 15% mai mult decât cele de sex feminin. În România procentul este de 8%. Dar să nu batem din palme prea repede. Motivul? Femeile lucrează, în continuare, în număr mai mare în sectoarele mai prost plătite și mai puțin în posturile decizionale.

Mai mult, la angajare, tinerele încă se confruntă cu mai multe dificultăți decât tinerii. În plus, ele sunt mai susceptibile decât bărbații să ocupe posturi cu normă parțială sau să își întrerupă cariera pentru a se ocupa de copii sau de un părinte bolnav. Această inegalitate are efecte și asupra pensiilor femeilor, care sunt, în medie, cu 39% mai mici decât ale bărbaților. 

De asemenea, cifrele Global Gender Gap Report din noiembrie 2015 arată că România se află pe locul 77 din 145 în privința parității dintre genuri, în ciuda unei legislații preponderent aliniate la standardele europene și a unor rate de înscriere în învățământul secundar și terțiare care ne plasează în capul listei globale. 

Iar când vine vorba de poziții de lider, lucrurile stau și mai prost. România a înregistrat un regres în ceea ce privește egalitatea de gen în cadrul pozițiilor executive și în consiliile de administrație și supraveghere ale societăților listate din țara noastră, comparativ cu celelalte state europene, dar și față de SUA și Asia.

Mai exact, se observă că doar 20% dintre companii au femei în poziții de top management, deși 57% dintre femei participă la piața muncii (comparativ cu 73% bărbați), că doar 32% dintre legislatori, oficiali de rang înalt și manageri sunt femei și multe alte date care arată că egalitatea în ochii legii nu este o egalitate de fapt.

0 comentarii 841 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter