Actual

Joburile pe care roboţii nu le vor putea fura niciodată

Constantin Pescaru › Lun, 2017-09-04 10:44
Un studiu recent arată că peste jumătate dintre americani cred că roboţii le vor fura joburile. Totuşi, tinerii nu se tem de schimbare chiar atât de rău, căci aproximativ 80% dintre ei sunt de părere că revoluţia tehnologică va crea mai multe locuri de muncă decât va distruge. Adevărul îl vom afla cu timpul.
Foto: Pixabay

Cu toate că minţile luminate nu se pot pune încă de acord în ceea ce priveşte impactul revoluţiei tehnologice, probabil pentru că e încă devreme pentru o astfel de evaluare, un singur lucru e cert: nimeni nu va putea înlocui munca celor care lucrează direct cu oamenii.

Lee Rainie, director la institutul de cercetare Pew Research Center, susţine că există unele domenii ce vor rezista aşa-numite invazii a roboţilor, pe care le denumeşte "high touch jobs".

De exemplu, coafezele, medicii, asistentele si alţi profesionişti de acest gen nu vor fi înlocuiţi cu totul de tehnologie. 

"Absolut tot ce implică contactul direct cu alţi oamenii (mai ales dacă ai grijă de ei)", nu are cum să fie substituit, susţine Lee Rainie, potrivit CNBC.

Potrivit acestuia, joburile S.T.E.M., care implică ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematică, sunt puse la adăpost.

Similar, şi profesorii şi cei ce se ocupă de traininguri sunt feriţi de automatizare.

Însă într-o piaţă a muncii ce suferă transformări conduse de tehnologie, cea mai mare presiune o resimte sistemul educaţional, care trebuie să se reinventeze.

Universităţile trebuie să îşi regândească modul în care îşi pregătesc studenţii, căci o parte din joburile actuale vor dispărea şi va fi nevoie de specialişti în domenii noi.

Lee Rainie susţine că şi muncitorii în fabrici se pot pune la adăpost de "apocalipsa roboţilor" prin dezvoltarea unor calităţi precum gândirea critică şi să îşi îmbunătăţească abilităţile de comunicare.

"Roboţii nu pot face totul şi trebuie să ne gândim la abilităţile pe care ei nu le pot învăţa şi să ne axăm pe ele", mai spune acesta.

El este de părere că ,cel mai probabil, în viitor vom ajunge să lucram mai mult alături de maţinării şi tehnologii, însă ele nu au cum să ne dea afară întru totul din câmpul muncii.


CITEŞTE ŞI: Roboţii ne vor fura sau nu joburile? Miliardarii Zuckerberg şi Musk se contrazic pe viitorul inteligenţei artificiale


0 comentarii 1980 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter