Joburi, Actual

Interviul pe Skype: sfaturi și recomandări

Redacția CARIERE › Mie, 2017-07-12 10:17
Ca programator, șansele să îți găsești un job pentru un angajator dintr-o altă țară sunt foarte mari. Fie că vorbim de un job pe termen lung, fie de o colaborare temporară pe un anumit proiect, portofoliul și câteva discuții via e-mail sunt rareori suficiente pentru câștigarea încrederii viitorului angajator. De multe ori, va fi necesar și organizarea unui interviu video, desfășurat online.

Fiind vorba de o situație de comunicare specifică și cu caracteristici aparte, pentru ca totul să se desfășoare cum trebuie, trebuie să țineți cont de anumite aspecte, unele generice, iar altele care țin de detalii. În plus, un interviu video aduce uneori cu sine factori suplimentari de stres, mai ales celor care au o fobie față de vorbitul în fața camerei.

Se pare că într-un interviu video, 55% din atenție se duce către imagine, 38% către sunet (ton, intonație, ritm, dicție) și doar 7% către conținutul propriu-zis. Așadar, după cum spuneam, această parte a intervievării este una de cunoaștere a feței voastre umane, de asociere a CV-ului și portofoliului cu o persoană în carne și oase.


CITEȘTE ȘI: Tinerii români nu mai stau opt ore la birou și devin freelanceri
Top 3 beneficii

Există contact cu angajatorul din confortul propriei locuințe

Te poți pregăti reconstituind “scena” înainte

Economisești timp și resurse financiare

Cum te pregătești

Indiferent dacă interviul se desfășoară acasă sau la sediul unei companii, îmbracă-te la fel cum ai face-o și pentru un interviu clasic. Prima impresie contează în orice circumstanță!


CITEȘTE ȘI: Traseul fulminant al asistentei lui Donald Trump, care la 26 de ani câştigă aproape 100.000 de dolari
Învață să folosești echipamentul. Chiar dacă ai impresia că știi să î1 folosești sau dacă ai mai lucrat în trecut cu gadget-uri similare, cere câteva explicații înainte de începerea interviului sau teastează-le singur. Evită pe cât de mult posibil problemele tehnice care îți pot strica interviul.

Trimite-i intervievatorului materialele din timp. Asigură-te că pe lângă CV, îi trimiți angajatorului și portofoliul tău sau orice alte materiale care îi mai pot fi de folos în derularea discuției. Nu sta să le cauți în timpul interviului pentru că te vei defocusa și îți vei încurca și interlocutorii, iar acest lucru nu îți va aduce puncte în plus cu siguranță.

Emană încredere și creează-ți mediul perfect pentru discuție. Uită-te fix în cameră pe tot parcursul discuției și nu la monitor sau la felul în care arăți. Zâmbește și concentrează-te pe oferirea unor răspunsuri complexe și coerente. Înlătură toate lucrurile care îți pot distrage atenția din jur și evită să faci zgomot pentru că poate fi deranjant pentru interlocutorii tăi.

Greșeli frecvente

Nu acorzi importanța necesară. Principala consecință a acestei greșeli este că nu te pregătești adecvat, nu te documentezi și ești prins pe picior greșit, ceea ce îți diminuează drastic șansele de a obține job-ul.


CITEȘTE ȘI: Cum recrutezi pe LinkedIn candidaţii cu abilităţi lingvistice? 
Îți pierzi concentrarea. Faptul că te poți vedea, preocuparea pentru mimică și gesturi, ideea că nu ești în aceeași cameră cu persoanele cu care discuți te pot face să îți pierzi focusul, iar asta se va reflecta în atitudinea și răspunsurile tale.

Uiți că poți fi văzut. Oricât de dificil este de crezut, te poți simți atât de confortabil în discuția cu angajatorii, încât uiți că stai în fața unei camere și nu te mai comporți în consecință.

Te sperie defecțiunile tehnice. Blocarea imaginii sau faptul că sunetul nu este atât de clar pe cât te așteptai te sperie. Îți poți pierde ușor ideile sau răbdarea ceea ce poate duce și la pierderea job-ului dorit.

Ce e în mintea recruiterului?

Încă din 2013, un procent de 90% dintre angajatori erau de părere că interviurile video reduc din timpul petrecut în căutarea candidatului perfect. Studiul a fost realizat de de PGi.

În cazul unui interviu video, s-a demonstrat că ceea ce spunem contează în proporție de doar 7% pentru angajator. Cea mai mare pondere o are intonația, care influențează rezultatele la interviu cu până la 38% , conform The Muse. 

Conform specialiștilor de la TargetJobs, angajatorii intervievați nu văd interviul video ca pe un substitut al unei întâlniri cu candidatul, ci mai degrabă ca pe o primă etapă a procesului de recrutare. Întâlnirea față în față cu angajatorul va avea loc oricum, în cazul în care treci cu success peste interviul video.

Surse: https://targetjobs.co.uk/careers-advice/interview-types/323749-expert-pe...

https://www.pgi.com/blog/2013/07/new-infographic-the-secrets-of-a-succes...

0 comentarii 1910 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter