Actual

IBM anunță care sunt inovațiile ce vor schimba lumea în următorii cinci ani. Cum vor arăta laboratoarele medicale

Vali Pîrcălabu › Vin, 2017-02-17 13:14
IBM anunță cinci inovații care au darul de a ne schimba viața în următorii cinci ani. Astfel, IBM Research are în plan să facă descoperiri în ceea ce privește realitatea înconjurătoare, de la nivelul nanoscopic până la cel macroscopic.

IBM inovații. Una dintre inovațiile pregătite de IBM sunt laboratoarele medicale într-un cip. Acestea vor funcționa ca niște "nanodetectivi" ai bolilor, monitorizând chimia fluidelor organismului și avertizându-ne imediat dacă avem nevoie să mergem la medic pentru un consult detaliat. Obiectivul cercetătorilor este de a include pe un singur cip din silicon toate procesele necesare pentru a analiza o maladie, procese care în mod normal sunt desfășurate într-un laborator de biochimie, informează Agerpres. Informații exacte cu privire la starea sănătății pot fi extrase din minuscule bioparticule aflate în fluidele corporale precum saliva, lacrimile, sângele, urina și transpirația.

 

IBM inovații. Peste cinci ani, tehnologia pentru laboratoare medicale într-un cip ("lab-on-a-chip") poate fi integrată, în mod convenabil, într-un dispozitiv portabil sau păstrat la domiciliu, care să le permită oamenilor să-și măsoare cu regularitate prezența anumitor biomarkeri în organism, în mici cantități de fluide corporale și să transmită aceste informații pentru păstrare în cloud, de unde pot fi accesate și analizate fie de pacienți, fie de medici. Odată ajunse în cloud, aceste informații pot fi analizate împreună cu altele, obținute în timp real de la dispozitive care fac parte din Internetul lucrurilor (IoT), de către sisteme automate dotate cu inteligență artificială (AI).

"Acum aproape 10 ani am înțeles că incredibila expertiză și resursele de micro și nanotehnologie de care dispunem la IBM pot fi folosite pentru studii avansate în domeniul secvențierii ADN. În urmă cu aproximativ 3 ani, echipa mea și cu mine am început să ne gândim cum să folosim nanotehnologia pentru a obține noi dispozitive și modalități de diagnoză, care, asemenea detectivilor aflați în căutarea indiciilor, pot analiza fluidele corporale pentru a identifica eventualii biomarkeri nanoscopici caracteristici diferitelor boli încă din primele stadii de evoluție ale acestora.", susține Gustavo Stolovitzky, director de programe în cadrul Translational Systems Biology and Nanobiotechnology de la IBM Research. 
 

IBM inovații. În cadrul IBM Research, cercetătorii dezvoltă o nanotehnologie "lab-on-a-chip" care poate separa și izola bioparticule foarte mici, cu diametrul de până în 20 de nanometri — o scară la care se deschide accesul spre ADN, virusuri și exosome (vezicule celulare prezente în fluidele organismului). Analiza acestor particule poate identifica semnele unor boli chiar înainte ca respectivele boli să prezinte simptome. Această tehnică este cunoscută sub denumirea de "biopsie lichidă" și este concepută să fie mai accesibilă, mai confortabilă și convenabilă decât biopsia tradițională.

Astfel, după trei ani de studii în domeniu, cercetătorii de la IBM sunt aproape de a materializa această viziune nouă asupra procesului de diagnoză prin intermediul cipului nanoDLD (nanoscale deterministic lateral displacement). Obiectivul lor este ca peste cinci ani să poată îmbina această tehnologie cu alte nanotehnologii și cu inteligența artificială (AI) pentru a putea detecta maladii grave, precum cancerul, din cele mai timpurii stadii posibile.

0 comentarii 874 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter