Actual, Piața Muncii/Employment

Freelancerii din Marea Britanie își fac sindicat în speranța că-și vor obține banii la timp pentru serviciile prestate

Dana Badea › Mar, 2017-08-08 11:43
Cine ar fi crezut? Freelancerii din Marea Britanie își fac sindicat în speranța că-și vor obține banii la timp, la inițiativa unor politicieni.

Dacă ideea vi se pare oarecum bizară, pe britanici i-a atras și dovadă stau cifrele - 200 de persoane înscriindu-se pe platformă în mai bine de o lună de la lansare. Sindicatul din Marea Britanie speră să atragă mai mult de 100.000 de lucrători independenți în următorii cinci ani, ca parte a unui proiect nou de revizuire a drepturilor pentru un număr mare de liber-profesioniști.

Pentru că este puțin probabil ca lucrătorii care desfășoară o activitate independentă să întreprindă acțiuni industriale, noua platformă nu se limitează la rolul tradițional al unui sindicat.
În schimb, accentul principal se va pune pe efectuarea plăților la timp, una dintre cele mai presante probleme pentru persoanele care desfășoară activități independente și pentru întreprinderile mici, cu ambiția de a oferi, în cele din urmă, "fonduri”pentru concedii de odihnă și de boală, precum și garanții ipotecare.

Ideea aparține sindicatului comunitar și IndyCube, o cooperativă care oferă spații de birou cu cost redus în mai mult de 30 de locații,  mai ales în Țara Galilor, prima locație din Londra fiind deschisă săptămâna trecută în Walthamstow.

O nouă revoluție marxistă

Stella Creasy,  Member of Parliament (MP) din Walthamstow a declarat că speră ca proiectul să fie o poartă de legătură pentru promovarea calității de membru al sindicatelor în rândul celor 15% de oameni din circumscripția ei, din nord-estul Londrei, care sunt acum freelanceri. Creasy l-a numit "o nouă revoluție marxistă, punând mijloacele de producție în mâinile lucrătorilor". Ea vorbește despre „modalități noi de a le da puterea înapoi, prin solidaritate și acțiune colectivă ".

Organizația se confruntă cu un aflux de membrii noi, cu aproximativ 200 de persoane înregistrate în prima lună a schemei, majoritatea având legături directe cu birourile IndyCube din Țara Galilor. Ambiția este de a avea 100.000 de membri în cinci ani.

Mark Hooper, fondatorul întreprinderii sociale, a declarat că cele mai grave practici de exploatare a muncitorilor s-au înrăutățit, pe măsură ce autocrația a crescut. 
"Este o luptă, într-adevăr. Aproape toți cei care la un moment dat au lucrat pe cont propriu probabil că nu au câștigat mai nimic sau cu mult sub salariul minim ", a spus el. "Lucrătorii independenți sunt întrebați dacă doresc să lucreze mai întâi ceva gratuit. Ne întoarcem la practicile exploatatoare de acum 100 de ani, iar oamenii sunt atât de vulnerabili. Acesta este un mod vechi de abordare a unei noi probleme. "

Majoritatea membrilor sunt tineri profesioniști independenți sau proprietari de întreprinderi mici, dar Mark Hooper a declarat că ținta proiectului este de a atrage pe oricine lucrează pe cont propriu, de la frizeri la electricieni și șoferi de taxi.

Pentru a evita plățile întârziate, în calitate de membru al sindicatelui, freelancerii vor avea acces la un serviciu de factoring, de care în mod normal beneficiază doar marile corporații, pentru o taxă mai mică decât media de 1,4%, ceea ce le garantează plata la timp.

Sursa: The Guardian 

0 comentarii 780 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter