Actual

Eveniment special: Alexa Visarion la 70 de ani

Roxana Roseti › Mie, 2017-10-18 17:54
Regizorul și profesorul Alexa Visarion a montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. 

Regizorul și profesorul Alexa Visarion a montat în țară și în străinătate peste 100 de spectacole, cu precădere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill.
Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului românesc, între care „Înainte de tăcere” (1978), „Înghițitorul de săbii” (1981), „Năpasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014). A obținut numeroase premii, printre care: Premiul Academiei Române pentru întreaga creație teatrală și cinematografică (2008), Premiul pentru intreaga activitate UNITER (2005) și multe altele.

Anul acesta a primit marele premiul „George Apostu” pentru întreaga activitate. Iar Institutul Cultural Român a organizat pe 17 octombrie un eveniment special în onoarea lui Alexa Visarion. Cu ocazia aniversarii vârstei de 70 de ani a fost lansat volumul de eseuri “Împotriva uitării”, publicat de Editura Ideea Europeană, în parteneriat cu ICR, și a fost proiectat filmul-portret „Magia Teatrului și a Filmului” (TVR), regizat de Liliana Chitescu, un documentar care a obținut Premiul Special al Uniunii Cineaștilor „Adina Darian”, în 2014.
Personalitatea complexă a lui Alexa Visarion a fost creionată de scriitoarea Aura Christi, de criticul și istoricul de film Bujor T. Rîpeanu, de academicianul Alexandru Boboc, de profesorul Vasile Morar, de filmologul Elena Dulgheru, de președintele Institutului Cultural Român - Liliana Țuroiu și de actorul Mircea Diaconu, prin intermediul unei înregistrari video.

„Odata cu lansarea acestei cărți are loc și un dialog, important prin noi toți, cu experiențele noastre, un dialog al culturilor. Este un dialog pentru că aici sunt oameni diferiți, dar prieteni cu toții. Este un dialog al generațiilor în această seară și mai ales în această clădire în care, cu mulți ani în urmă, făceam parte din primul Consiliu de Conducere al Fundației Culturale Române, inițiată de Augustin Buzura”, a declarat Alexa Visarion.
 
 
 
 

0 comentarii 595 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter