Actual

Eveniment: România alege propriul său Premiul Goncourt

Roxana Roseti › Vin, 2017-10-20 14:38
Pentru al cincilea an consecutiv, studenții a șapte mari universități din țară vor desemna, pe 26 octombrie, titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt. 

”Premiul Goncourt – Alegerea României 2017” reprezintă un proiect al Ambasadei Franței în România și Institutului Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est. Proiectul dorește să atragă atenția, pe de o parte, asupra înaltei calități intelectuale a elitelor tinerei generații, asupra rafinamentului și forței lor de analiză a contextului actual și, pe de altă parte, asupra impactului mișcării francofone în România și legăturilor sale puternice cu această țară.

Juriul format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a 7 universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara) se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 26 octombrie, la Lectoratul de franceză al Universității din București. Aflate sub patronajul Academiei Goncourt, dezbaterile se vor desfășura în prezența și a autoarei franco-marocane Leïla Slimani, laureata Prix Goncourt 2016 pentru romanul său ”Cântec lin” (apărut în limba română), invitată specială a acestei ediții a ”Premiului Goncourt – Alegerea României”.

Încurajarea publicului să descopere acest tip de creație literară

În aceeași zi, de la ora 12.00, alegerea studenților români va fi anunțată într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată în sala Atrium a Institutului Francez din București, în prezența doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a lui Christophe Gigaudaut, Directorul Institutului Francez din România, a lui Mohamed Ketata, Directorul Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, a scriitoarei Leïla Slimani ș.a.
Proiectul ”Premiul Goncourt – Alegerea României” a fost conceput ca un instrument care să faciliteze și să accelereze cooperarea interuniversitară la scară națională, să contribuie la formarea noilor generații de critici literari specializați în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, dar și să încurajeze publicul să descopere acest tip de creație literară. ”Premiul Goncourt – Alegerea României” se organizează din 2013, România fiind a cincea țară din constelația Goncourt, după Polonia (1998), Serbia (2011), Liban (2012) și Italia (2013).

Pentru…curioși, dar nu numai, iată Selecția Goncourt 2017:

Nos richesses de Kaouther Adimi (Seuil)
Taba-Taba de Patrick Deville (Seuil)
Un certain M. Piekielny de François-Henri Désérable (Gallimard)
Un loup pour l'homme de Brigitte Giraud (Flammarion)
La disparition de Josef Mengele d'Olivier Guez (Grasset)
Tiens ferme ta couronne de Yannick Haenel (Gallimard)
La serpe de Philippe Jaenada (Julliard)
Nos vies de Marie-Hélène Lafon (Buchet-Chastel)
Bakhita de Véronique Olmi (Albin Michel)
Niels d'Alexis Ragougneau (Viviane Hamy)
Trois jours chez ma tante de Yves Ravey (Minuit)
Summer de Monica Sabolo (J-C. Lattès)
Les rêveuses de Frédéric Verger (Gallimard)
L'ordre du jour d'Eric Vuillard (Actes Sud)
L'art de perdre d'Alice Zeniter (Flammarion)
 

0 comentarii 509 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter