Actual

Este unul dintre cei mai puternici actori contemporani. În orice clipă, calmul său controlat poate deveni furie oarbă

Roxana Roseti › Lun, 2017-04-24 01:12
S-a născut la 22 aprilie 1937, la Neptune, New Jersey. A crescut știind că bunica îi este mamă, mama sa reală, June Frances Nicholson, o dansatoare de revistă, fiindu-i prezentată drept soră mai mare, adevărul aflându-l abia în 1975…

A urmat liceul Manasquan și deși avea rezultate bune la învățătură, nu a dorit să-și continue studiile la Colegiu. A plecat la Los Angeles, în California, în 1954, unde June, cea pe care o credea încă sora sa, avea un apartament. Aici a prestat diverse munci cu o jumătate de normă, fie în magazine cu jucării fie în cadrul unui departament de animație al studiourilor MGM.

Este vorba despre actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Jack Nicholson, care, iată, tocmai a împlinit 80 de ani! Este unul dintre cei mai puternici actori contemporani, fiind considerat un actor de geniu ispitit de demonul cabotinajului, în orice clipă - calmul său controlat poate deveni furie oarbă iar zâmbetul său transformat în rânjet, potrivit volumului ''Dicționar de cinema'' de Cristina Corcioveanu și Bujor T. Rîpeanu, apărut la Editura Univers Enciclopedic în 1997, citat de către Agerpres.

Rolul unui adolescent

A fost remarcat de producătorul Joe Pasternak, care i-a oferit un loc la cursurile de actorie ale lui Jeff Corey, cât și posibilitatea de a se pregăti la teatrul The Players Ring. În perioada când a jucat în teatru, Nicholson a fost observat de producătorul și regizorul Roger Corman, care l-a distribuit în anul 1958 în filmul ''Cry Baby Killer'', în care a interpretat rolul unui adolescent, care se considera vinovat de o crimă, acesta fiind debutul său în cinematografie, potrivit www.jack-nicholson.info.
Timp de câțiva ani, nu a avut decât apariții sporadice în seriale de televiziune și în filme semnate de Roger Corman, printre care comedia neagră ''Little Shop of Horrors'' (1960), urmată de ''The Raven'' (1963), ''The Terror'' (1963), ''Back Door to Hell'' (1964), ''Ride in the Whirlwind'' (1965) și ''The Shooting'' (1966), ''The St. Valentine's Day Massacre'' (1967). În 1967, a scris scenariul pentru ''The Trip'', iar un an mai târziu a fost co-scenarist pentru ''Head'' (1968). S-a aflat pentru prima dată pe scaunul regizoral în 1971, cu filmul ''Drive, He Said'' (1971)
 
Rolul care l-a consacrat a fost cel al unui avocat dependent de alcool, George Hanson, în filmul ''Easy Rider'' (1969), care i-a adus și prima nominalizare la Oscar, pentru cel mai bun actor în rol secundar în 1970.
A urmat producția ''Five Easy Pieces'' (1970), care i-a adus în 1971 cea de-a doua nominalizare la Oscar, de data aceasta la categoria cel mai bun actor în rol principal. Următoarea apariție de succes a fost în comedia neagră ''The Last Detail'' (1973), primind în 1974 cea de-a treia nominalizare la Oscar, tot la categoria cel mai bun actor în rol principal. În 1974, a jucat în ''Chinatown'', în regia lui Roman Polanski, aceasta fiind una dintre cele mai apreciate prestații actoricești ale sale, care i-a adus, de altfel, în 1975 cea de-a patra nominalizare la Oscar.
Câștigă în 1976 mult râvnita statuetă, cu rolul din producția ''One Flew Over the Cuckoo's Nest'' (1975), după romanul omonim scris de Ken Kesey, potrivit imdb.com. Pentru prestația din acest film a fost premiat și de Academia Britanică în 1977 pentru cel mai bun actor.

Roluri neobișnuite

În 1980, Nicholson reușește o altă interpretare remarcabilă, de data aceasta în adaptarea cinematografică a romanului ''The Shining'', scris de Stephen King. Anii '80 au adus o schimbare în tipologia rolurilor abordate de actor, acesta trecând de la cele subtile, care-l consacraseră până atunci, la roluri comice, mai neobișnuite. A oferit, astfel, câteva interpretări excepționale, remarcându-se în ''Reds'' (1981) pentru care în 1983 a câștigat din partea Academiei Britanice premiul pentru cel mai bun actor, pelicula ''Terms of Endearment'' (1983), care i-a adus în 1984 cel de-al doilea Oscar din carieră, și în ''Batman'' (1989).
Anii '90 au adus alte prestații excepționale din partea actorului, în filme precum ''A Few Good Men'' (1992), ''Wolf'' (1994), Blood and Wine (1996) sau ''As Good As It Gets'' (1997), pentru acesta din urmă primind în 1998 cel de-al treilea Oscar. Cel mai recent film în care a jucat a fost ''How Do You Know'' (2010).

A fost căsătorit cu Sandra Knight, din 1962 până în 1968. Cea mai lungă relație a lui Nicholson a fost cu actrița Anjelica Huston (1973-1990), fiica regizorului John Huston.
Pe lângă cele trei Oscar-uri, Jack Nicholson a mai fost distins, de-a lungul carierei, cu șapte premii Globul de Aur, dar și cu premiul pentru întreaga activitate, oferit de Institutul American de Film (1994). În decembrie 2008 a fost inclus în California Hall of Fame, iar în 2010 în New Jersey Hall of Fame. În 2011, a primit titlul onorific de doctor în arte frumoase din partea Universității Brown din Providence, Rhode Island, SUA.
 

0 comentarii 932 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter