Actual

Descoperire istorică făcută în India. A fost găsită cea mai veche plantă fosilizată

Vali Pîrcălabu › Mie, 2017-03-15 12:42

Plantă fosilizată. Descoperire istorică făcută în India. Specialiștii în palentologie susțin că au găsit cea mai veche plantă fosilizată. Conform cercetătorilor, aceasta este veche de 1,6 miliarde de ani și este, aparent, o algă roșie. Astfel, teoriile conform cărora viața multicelulară avansată a existat pe pământ mai devreme decât se credea până acum se confirmă.

Plantă fosilizată. Conform lucrărilor specialiștilor publicate în PloS Biology, fosila este cu 400 de milioane de ani mai veche decât algele roșii fosilizate descoperite până acum.

Acești oameni de știință au descoperit două tipuri de fosile, care seamănă cu o algă roșie, în roci sedimentare, excepțional de bine conservate, la Chitrakoot, în partea centrală a Indiei, informează Agerpres. Una aparține unei plante fibroase și cealaltă — unei plante cărnoase. Această algă roșie nou descoperită era prinsă în formațiuni calcaroase conținute în sedimente de fosforit, vechi de 1,6 miliarde de ani.

"Nu putem fi complet siguri că este vorba de alge roșii pentru specimene atât de de vechi în care nu mai există ADN, dar caracteristicile corespund morfologiei și structurii unei alge roșii", susține Stefan Bengtson, profesor emerit de paleozoologie la Muzeul suedez de istorie naturală, unul dintre coautorii acestei descoperiri.

Plantă fosilizată. Primele urme de viață pe Pământ datează de cel puțin 3,5 miliarde de ani.
Este vorba de organisme unicelulare care, spre deosebire de eucariote, organismele multicelulare (animale, plante, fungi), nu au nucleu.

Mari organisme eucariote multicelulare au devenit frecvente mult mai târziu în istoria planetei, acum aproximativ 600 de milioane de ani, în preajma tranziției spre era fanerozoică, perioadă în care viața este vizibilă.

0 comentarii 384 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter