Actual

De la picturi vibrante, la gastronomie: Rețetele Fridei Kahlo

Roxana Roseti › Vin, 2017-10-20 17:25
Frida Kahlo este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute artiste din lume. Mai puțin cunoscut este faptul că Frida a folosit rețete tradiționale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. 

„Povestea” este următoarea: la un moment dat s-a descoperit un carnețel negru printre obiectele personale ale artistei mexicane Fridei Kahlo - era o colecție de rețete culinare, după care se pregăteau ofrandele cu ocazia Zilei Moțrtilor. Inspirat de această “mărturie“, scriitorul mexican de origine germană, H.G Haghenbeck va alege să spună povestea Fridei Kahlo (1907-1954) sub forma unui aşa-zis jurnal intim, în care figurează și câte o reteţă culinară.

„Frida a devenit un simbol al Mexicului. Ea a promovat tradițiile mexicane într-o vreme când ele nu erau promovate. Ne bucurăm că prin acest festival putem oferi publicului o parte din ce ne-a oferit Frida Kahlo nouă, poporului mexican”, a declarat E.S. Martin Alonso Borrego-Llorente, Consul al Mexicului la București. Ocazia acestei declarații  fiind un eveniment inedit organizat în memoria artistei mexicane Frida Kahlo. Respectiv, un bucătar mexican din București a pregătit rețetele culinare ale artistei, într-o demonstrație de live cooking, așa cum au fost ele prezentate în Cartea secretă a Fridei Kahlo, a lui F.G.Haghenbeck. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Mexicului la București și de restaurantul cu specific mexican El Torito, în deschiderea Festivalului Fridei Kahlo.

Bucătarul Julio Cesar Rivera, originar din Mexic, care, până de curând, a gătit pentru o taquerie din Cancun, este pasionat de pictură. Cel mai apreciat tablou al său este tocmai un portret al Fridei Kahlo, lucrare pe care a realizat-o în semn de omagiu pentru artista-simbol a Mexicului.
El a pregătit pentru evenimentul din deschiderea Fesrivalului Frida Kahlo rețete ale artistei, care diferă de cele clasice prin mici detalii, care dau preparatelor un farmec aparte. Astfel, cei prezenți au putut degusta „Pico de gallo”, pregătit cu mango, ananas și portocală; „Tostada de pollo” cu tortilla, pui, salată verde sos picant chipotle și smântână; „Cochinita de porc”, pregătită cu achiote, chimen, oțet, portocală și ceapă roșie murată; „Mole poblano”, făcută cu carne de pui, cicolată, patru feluri de ardei, alune susan alb.
„Rețetele Fridei sunt parte a culturii mexicane. Frida Kahlo a folosit rețete tradiționale, pe care le-a interpretat adăugând ingrediente speciale, surprinzătoare. Pentru a păstra gustul autentic, noi folosim ingrediente aduse special din Mexic”, a spus bucătarul Julio Cesar Rivera.

Desemnată în 2010, de către UNESCO, ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, bucătăria mexicană seduce prin culori, arome și miros.  Transmisă din generație în generație, este și un element central al identității culturale poporului mexican.
Așa cum, extrapolând, un element al culturii universale rămâne artista excentrică pentru timpurile sale, binecunoscută datorită picturilor sale pline de intensitate, durere şi culori vibrante: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón!


 
 
 
 
 
 
 

0 comentarii 754 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter