Actual

Dacă nu creștem cititori, nici nu vom avea cititori! Proiect de educație prin cultură

Roxana Roseti › Joi, 2017-10-05 17:22
Este o realitate românească faptul că 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, după cum au indicat datele unui studiu făcut public in 2016 de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale. 

Mai exact, studiul susținea că elevii în vârstă de 15 ani știu să scrie și să citească, dar nu înteleg ceea ce citesc.
Tocmai de aceea, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, 10 scriitori contemporani vor susține ateliere de lectură, în fiecare sâmbătă, alături de trainerii Asociației 7 ARTE.
Lectura face parte din proiectul “10 scriitori contemporani citesc pentru smARTkid”, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român (AFCN), iar accesul copiilor la eveniment este gratuit.
 
Scriitoarea Lavinia Braniște este invitată să citească copiilor în deschiderea atelierelor de lectura smARTkid, sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 11,30 la KALEIDOSCOPE.BOOK.AREST, bvd Mărăşti nr 35.
 
Acest proiect de educatie prin cultură este destinat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani. Atelierele durează 1 oră și 30 de minute, sunt interactive și au o componentă de workshop (arte vizuale și abilități practice), care transformă lectura textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă și asumată de către copii.
 
În calitate de invitați, scriitorii le citesc copiilor, le răspund la întrebări, stimulează discuțiile libere și ajută la desfășurarea activităților, sub coordonarea trainerilor Asociației 7 ARTE. Prezența scriitorilor contemporani are ca scop, pe lângă promovarea lecturii și a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului și încurajarea lecturii în rândul școlarilor, care trebuie să devină cititorii de mâine.
 
“Dacă nu creștem cititori, nici nu vom avea cititori. Ei nu apar din senin, ci se formează datorită lecturilor de la vârste mici, datorită interacțiunilor plăcute care au loc în mediile în care se citește, datorită percepției pozitive față de lectură, privită ca un lucru relaxant, amuzant, interesant, nu ca obligație școlară”, explică Livia Lucan-Arjoca, coordonatorul proiectului și Președinte al Asociației 7 ARTE.

1 comentariu 852 vizualizări

Comentarii

2017-10-21 08:03

CLAUDIU ISTRATE

stimularea lecturii

A stimula copiii de 5-10 ani sa citeasca ar trebui sa fie principala preocupare a familiei si a scolii. Proiecte de acest gen, campanii publice, evenimente interactive, toate sunt bune, iar statul ar putea sa sprijine literatura pentru copii, emisiunile radio-TV de profil, concursurile de lectura etc. Alte tari aloca bugete speciale pentru promovarea cartii si lecturii in randul copiilor prin intermediul sectiilor nationale ale celui mai important organism international in domeniu, IBBY. Parteneri pot fi uniunile de editori si scriitori, ONG-urile, cluburile copiilor, scolile, gradinitele etc. iar ministerele culturii si educatiei sa-si dea mana. Felicitari pentru proiect!

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter