Actual

Cu responsabilitate, despre arhitectură, oraș și spațiul public

Daniela Oancea › Vin, 2015-11-06 14:46
Are 30 de ani și e din Satu Mare. La Cluj a venit la facultate, pe care a terminat-o în 2010 când s-a mutat pentru doi ani la București pentru stagiu și apoi pentru proiectul Prispa. S-a reîntors la Cluj unde are biroul și unde predă Proiectare, la anul doi, la Facultatea de Arhitectură și Urbanism. Adrian Pop a intrat în atenția publicului odată cu proiectarea unui centru comunitar unic în Europa, la Boldești-Scăieni.
Adrian Pop

Numele lui Adrian Pop se leagă de proiectul Prispa, în care o echipă de tineri români a participat la Solar Decathlon, cel mai important concurs internațional de case solare. Proiectul se anunța unul care avea nevoie de multe resurse, iar el avea experiența unor evenimente pe care le organizase cu echipa Asociației Studenților Arhitecți din Cluj, așa că a fost chemat să se ocupe de strângerea de fonduri și de comunicarea proiectului Prispa. Așa a avut șansa să descopere că, dacă există o viziune care reușește să unească o echipă și să îi canalizeze energia pe un drum clar, visurile pot deveni realitate.

Tema „arhitecturii responsabile” îl preocupă de aproape zece ani. Chiar zilele trecute l-a auzit pe Alejandro Aravena, curatorul Bienalei de Arhitectură de la Veneția din 2016, spunând într-un interviu că sustenabilitatea (care în domeniul lor se poate numi și „arhitectură responsabilă”) nu e nimic altceva decât utilizarea riguroasă a bunului simț. Arhitectura responsabilă are și o abordare metodologică, dată de standardele care definesc o „clădire verde”. Acestea includ eficiența energetică, reutilizarea materialelor, a apei, aspecte ce țin de organizarea de șantier, protejarea biodiversității pe un teren, accesul la transportul în comun, colectarea selectivă a deșeurilor, atât în perioada de execuție, cât și în perioada de utilizare a clădirii etc.

„Șansa pe care o avem atunci când gândim o clădire este să înțelegem mai în profunzime contextul în care lucrăm și să încercăm să folosim arhitectura ca pe un mijloc ce poate contribui la dezvoltarea comunității, satisfăcând în același timp și cerințele date de finanțatorul sau beneficiarul nostru.”

La Centrul de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni, Adrian Pop și-a propus să respecte standardul Living Building Challenge, cel mai riguros din lume, care validează clădirile ecologice. Sunt doar șase clădiri care au obținut această certificare, toate în SUA. Care sunt cerințele pe care trebuie să le respecte? „Se construiește doar pe un teren dezvoltat anterior, clădirea trebuie să producă mai multă energie decât consumă, independența de apă, sursele de încălzire nu folosesc combustia. La acestea se adaugă practicarea agriculturii pe minim 35% din suprafața terenului și utilizarea materialelor de construcții care nu conțin o listă de substanțe toxice sau cu potențial toxic.

„Unele dintre aceste cerințe nu sunt deloc scumpe”, comentează el. „Pot fi simple opțiuni care nu aduc deloc costuri suplimentare.” Deși materialele lipsite de substanțe toxice nu sunt neapărat scumpe, dintr-o lipsă de transparență a industriei producătoare, e dificil să obțină informații despre ce conțin în realitate aceste materiale. Așa se face că proiectul e consumator de timp.

Pentru alte cerințe, cum ar fi acoperirea consumului de energie, e nevoie de o amplă strategie energetică ce poate implica un buget mai mare. „Centrul de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni nu e o construcție ieftină. Am folosit soluții și materiale performante, care uneori au dus la ridicarea semnificativă a bugetului, dar am convingerea că dacă am repeta acest proiect, am putea optimiza foarte mult costurile.”

0 comentarii 4393 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter