Actual

Criza politică din România crește cursul valutar: euro a atins maximul din ultimii cinci ani

Ionuț Axinescu › Vin, 2017-06-16 16:46
Scandalul dintre prim-ministrul Sorin Grindeanu și liderul PSD, Liviu Dragnea, precum și situația incertă din Europa au dus la deprecierea masivă a leului în această săptămână. 

Românii care s-au împrumutat în euro sau au rate pe care le achită în această monedă au de ce să-și pună întrebări. Pe fondul tensiunilor existente între cabinetul Grindeanu și partidul său, euro a crescut simțitor, referința ajungând aproape de 4,6 lei. Joi, pe 14 iunie, un euro valora 4,5872 lei, cotație care a reprezentat un record pentru România ultimilor cinci ani. Un prag asemănător a fost atins în luna octombrie a anului 2012. Ca ordin de mărime, față de sfârșitul anului trecut, moneda națională a pierdut aproximativ 1%.

Cursul și-a mai revenit vineri

A doua zi după maximul istoric, cotația oficială era într-o ușoară scădere. Astfel, un euro valora 4,5812 lei, în timp ce un dolar costa 4,0999 lei, cu 0,0083 mai puțin față de ziua precedentă. Claudiu Cazacu, analist șef la XTB România, a declarat pentru Mediafax că soluția stopării declinului monedei naționale este rezolvarea crizei politice din țară.

„Tendința actuală este de depreciere a leului atât față de euro, cât și de dolarul american și riscul pe termen scurt este de alunecare. Dacă vom avea un răspuns rapid la nesiguranța politică, e posibil să avem un impact pe termen scurt favorabil leului și să se evite riscul depășirii nivelului de 4,6”, a completat analistul.  

0 comentarii 1037 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter