Companii

50 de tablouri ale unor pictori impresioniști, în tezaurul unei bănci

Dana Badea › Vin, 2018-04-20 12:44
O bancă își va expune o parte importantă a tezaurului ei cultural la Art Safari. 
Nicolae Tonitza, Peisaj la Balcic

 „Colecționând artă, o bancă își extinde tezaurul și devine un conservator al patrimoniului cultural” a declarat Ioana Ciocan, Director Art Safari București.

Luchian și Tonitza în colecția BCR

În cadrul expoziției „50 de pictori impresioniști din colecția BCR”, iubitorii de artă vor putea admira opere ale artiștilor: Alexandru Ciucurencu, Aurel Băeșu, Camil Ressu, Corneliu Baba, Dumitru Ghiață, Eustațiu Stoenescu, Gheorghe Petrașcu, Henri H. Catargi, Horia Bernea (foto), Ion Theodorescu Sion, Ion Țuculescu, Iosif Iser, Jean Alexandru Steriadi, Marius Bunescu, Max Arnold, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Rodica Maniu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Samuel Mutzner, Ștefan Luchian, Ștefan Popescu, Theodor Pallady, Vasile Popescu.


    Horia Bernea, Grădina verde, 1989, 65x80,5 cm, ulei pe pânză, Colecția BCR

„Arta este considerată adesea ca una dintre singurele constante din viața noastră. Ca un reper constant în viața românilor, BCR a colecționat, de-a lungul timpului, valori ale creației artistice, pe un traseu paralel muzeelor și colecțiilor. Banca a devenit astfel un fin observator, dar și deținător al patrimoniului cultural românesc. BCR își expune o parte din tezaurul său, cu o selecție de pictură românească, de la Nicolae Tonitza la Ion Țuculescu. Colecția băncii, care cuprinde și o secțiune de artă contemporană, s-a dezvoltat în principal pe coordonatele stilistice ale perioadei interbelice. Este o epocă în care mari artiști, cu viziuni puternic individualizate, au contribuit la apariția unei arte românești cu o abordare diversificată a momentelor din spațiul românesc, dar și în Europa, în consonanță cu marile direcții estetice ale epocii”, a declarat Ionuț Stanimir, Director Executiv Direcția de Comunicare BCR.

Art Safari - muzeu temporar

Art Safari București va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și expoziția “Natural-Cultural”, dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban. Pavilionul expozițional este semnat de arhitectul Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția - edițiile 2016 până în prezent.


     Camil Ressu, La cules, 1920-1922, 46x61 cm, ulei pe pânză, Colecția BCR

***

foto: Nicolae Tonitza, Peisaj la Balcic, 1934-1936, 38,5x48 cm, ulei pe carton;
         
Horia Bernea, Grădina verde, 1989, 65x80,5 cm, ulei pe pânză;
         
Camil Ressu, La cules, 1920-1922, 46x61 cm, ulei pe pânză; 

0 comentarii 485 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter