Actual

Citește și creşte: Ai curaj să devii atât de bun încât să fii în vizorul tuturor?

Ștefana Popa › Vin, 2015-10-23 10:55
În mijlocul unei lumi obsedate de urmarea pasiunii, Cal Newport ne propune un nou mod de a ne împlini profesional. În cartea sa „So Good They Can’t Ignore You”, Cal ne avertizează în privința pericolului de a crede că succesul poate veni doar dacă lucrăm într-un domeniu care ne pasionează. Unii oameni nu își pot identifica foarte clar o pasiune, iar dacă o au, aceasta este de cele mai multe ori un hobby, o modalitate de expresie artistică sau un sport. Și, pentru majoritatea, este extrem de dificil să construiești o carieră în această direcție. 

 Generația noastră a fost supusă unei presiuni constante de a-și găsi pasiunea, presiune care ne-a adus într-o stare de confuzie și angoasă. Pare că trebuie musai să găsim un răspuns la întrebarea: Cine sunt eu cu adevărat? Ce iubesc eu, de fapt, să fac? Răspunsurile la aceste întrebări nu pot fi bătute în cuie și nu putem primi niciodată confirmarea că răspunsul găsit este cel corect.

Astfel, se declanșează un sentiment de constantă nemulțumire și impresia că viața trece pe lângă noi. De fiecare dată când schimbăm direcția în carieră ne întrebăm: „Oare chiar asta e pasiunea mea? Oare chiar asta trebuie eu să fac cu viața mea?”.

Cal Newport ne scoate din suspans. El ne îndeamnă să privim înauntru, nu în afară. În loc să ne întrebăm: „Ce are lumea să îmi ofere și să mă pasioneze?”, am putea să ne întrebăm: „Ce anume am eu de oferit lumii? Ce este valoros și unic în mine?”. Această întrebare ne pune față în față cu abilitățile noastre înnăscute sau dobândite de-a lungul vieții prin educație sau experiență profesională. Aceste abilități sunt transferabile și se manifestă atât în viața profesională, cât și în viața personală. Dar nu este suficient să conștientizăm acele abilități care ne diferențiază de ceilalți. Important este să dezvoltăm aceste abilități și să le combinăm astfel încât să găsim acel domeniu, acea breșă în care abilitățile noastre să fie puse în valoare, aducând inovație și plus-valoare.

Dacă vrei o slujbă rară și valoroasă, trebuie să îți construiești abilități rare și valoroase. Este ceea ce Cal Newport numește capitalul de carieră. Acest capital se formează prin muncă, prin meșteșug și timp investit. Este opusul urmării pasiunii care strălucește și promite faimă și distracție, în urma unei demisii impulsive. Iluzia unui job magic și perfect poate duce la nefericire cronică. Ceea ce ne propune Cal este o carieră a excelenței.

În momentul în care ajungi extrem de bun în ceva, poți să faci tu design-ul propriului job: tu stabilești cât și de unde lucrezi, tu alegi echipa, tu poți negocia salariul dorit, poți decide proiectele valoroase care îți merită atenția. Și practic așa ajungi să ai cariera visată, fiind mândru de realizările tale, fiind cel mai bun din domeniu, simțindu-te în elementul tău.

Probabil că nu-ți dai mari șanse să ajungi acolo, probabil că nu crezi că ai ceva valoros în tine sau nu știi cum să dezvolți acele abilități. Doar nu te așteptai ca un articol să îți dezvăluie toate secretele. De asta a scris Cal Newport o carte întreagă. Crede-mă, la final te vei simți plin de încredere, cu un plan clar și o țintă foarte bine stabilită.

Citește și crește, zic! 

Ștefana Popa, „îmblânzitoarea de cariere”, ne propune serialul „Citește și crește”, un proiect editorial care ne dezvăluie cele mai importante cărți de dezvoltare profesională, precum și învățăturile trase din acestea.

0 comentarii 1489 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter