Actual

Ce ar fi dacă o cameră inteligentă ar începe să te urmărească pe tine, în locul casei?

Roxana Roseti › Mie, 2018-03-14 16:56
Camerele inteligente moderne conțin o serie de funcții avansate care le oferă utilizatorilor numeroase posibilități: oamenii le pot folosi ca monitoare de bebeluși sau ca sisteme de supraveghere care detectează intrușii când nu este nimeni acasă sau la birou. Dar sunt aceste camere suficient de sigure? Sau...

Ce ar fi dacă o astfel de cameră inteligentă ar începe să te urmărească pe tine, în locul casei?
Analize anterioare realizate de mai mulți cercetători în securitate au arătat că, în general, camerele inteligente tind să conțină vulnerabilități de securitate mai mult sau mai puțin grave. Însă, în cea mai recentă cercetare, experții Kaspersky Lab au descoperit ceva ieșit din comun: o serie întreagă de camere inteligente s-au dovedit vulnerabile la atacuri de la distanță. Acest lucru este cauzat de o structură în cloud cu probleme la capitolul siguranță, creată inițial pentru a le permite deținătorilor de camere să acceseze, de la distanță, materiale video de pe dispozitivele lor.

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit mai multe vulnerabilități de securitate la o cunoscută marcă de camere inteligente care sunt folosite frecvent ca sisteme de monitorizare a bebelușilor sau pentru locuințe sau birouri. Conform cercetării, defectele descoperite le-ar permite atacatorilor, printre altele, să obțină acces de la distanță la fluxurile video sau audio din cameră, să dezactiveze aceste dispozitive și să execute cod periculos pe ele.

Numărul real de dispozitive vulnerabile ar putea să fie de câteva ori mai mare  

La momentul publicării cercetării, unele vulnerabilități au fost deja rezolvate, iar restul urmează să fie rezolvate în curând, potrivit producătorului.Toate aceste atacuri au fost posibile pentru că experții au descoperit că modul în care camerele interacționează cu serviciul de cloud avea probleme de securitate și putea interfera relativ ușor cu alte dispozitive. De asemenea, au descoperit că structura serviciului de cloud în sine este vulnerabilă la interferențe exterioare.

Este important de remarcat că astfel de atacuri sunt posibile doar dacă atacatorii știu numărul de serie al camerei. Însă, modul în care sunt generate numerele de serie este relativ ușor de aflat prin intermediul unor atacuri simple prin forță brută (încercarea unui număr mare de parole, în speranța de a o găsi pe cea corectă): sistemul de înregistrare al camerei nu a avut protecție împotriva unor astfel de atacuri.
În timpul cercetării, experții Kaspersky Lab au reușit să identifice aproape 2.000 de camere vulnerabile disponibile online, dar acestea erau doar camerele care aveau un IP propriu, prin urmare erau disponibile direct prin intermediul Internetului. Numărul real de dispozitive vulnerabile din spatele router-erelor și al firewall-urilor ar putea să fie de câteva ori mai mare.  
 
 
 
 

0 comentarii 511 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter