Trend, Actual

Care este bugetul NATO și cât plătește fiecare țară

Roxana Roseti › Joi, 2017-02-16 16:29
Bugetul NATO. Secretarul american al apărării a avertizat miercuri statele NATO că SUA își vor diminua implicarea în cadrul alianței dacă ceilalți membri nu își sporesc cheltuielile pentru apărare, transmite Reuters. După preluarea președinției americane de către Donald Trump, discuțiile privind viitorul NATO îngrijorează membrii europeni, mai ales că noul președinte american a declarat la puțin timp după preluarea mandatului că organizația este una „învechită”.

Bugetul NATO. „Sunt dator să vă clarific realitatea politică din Statele Unite și să prezint concret solicitarea onestă a cetățenilor țării mele. America își va îndeplini responsabilitățile, dar dacă țările voastre nu vor ca America să își reducă angajamentul față de această alianță, atunci fiecare capitală trebuie să își arate susținerea față de apărarea comună”, a spus James Mattis în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

Bugetul NATO. Pe lângă avertisment, generalul Mattis a acuzat unele națiuni că ignoră amenințările, inclusiv pe cele venite dinspre Rusia, mai indică Reuters. Fiecare stat membru NATO este obligat să aloce cel puțin 2% din PIB în domeniul apărării. Prevederea este însă ignorată de majoritatea statelor europene.
În aceste condiții, americanii au tot dreptul să-și manifeste nemulțumirea, mai ales că ei contribuie la bugetul NATO cu o sumă de peste 10 ori mai mare decât cheltuielile următoarei țări – Marea Britanie. În 2015, țări precum Canada, Belgia, Spania sau Luxemburg au ignorat total aceste prevederi, alocând sub 1% din PIB pentru apărare.
 
Iată care au fost țările NATO cu cele mai semnificative bugete pentru apărare în 2015:


 

0 comentarii 1706 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter