Actual

Bugete salariale mai mari cu peste 8% pentru companiile de IT

Marilena Ispas › Vin, 2014-05-09 11:27

53 de companii având ca obiect dezvoltarea Software din Vestul, Nordul şi Estul României și numărând împreună peste 7.000 de angajaţi au participat cu informaţii salariale la cea de-a opta ediție a studiului de Salarizare AIMS SalaryMap IT. Studiul îşi propune să ofere angajatorilor din România o imagine clară legată de evoluţia pieţei salariale şi a practicilor de compensaţii şi beneficii de pe piaţa de IT & Software.

Sursa: 123rf.com

Pentru anul 2014, companiile participante la studiu au bugetat o creştere medie a bugetelor salariale de 8.55% - o cifră semnificativ mai mare decât prognoza inflaţiei, dar şi decât media pieţei pentru companiile din producţie!

În continuare, accentul se pune pe stimularea şi recompensarea performanţei. Pentru majoritatea companiilor participante la studiu, prioritatea numărul 1 în ceea ce priveşte politica de resurse umane este să recruteze şi să păstreze în cadrul companiei angajaţii cei mai performanţi – pe o piaţă în care competiţia pentru forţa de muncă este una extrem de agresivă. Companiile din mediul D&D (design&development) au declarat că intenţionează să crească anul acesta numărul de angajaţi cu o cifră medie de 23% - iar anul viitor previziunile arată creşteri de peste 18%.

Peste 90% din respondenţi au declarat că vor opera creşterile salariale ţinând cont de nivelul de performanţă al angajaţilor, în timp ce 58% operează creşteri salariale ţinând cont şi de evoluţia pieţei de profil.

În afara salariilor competitive, firmele din domeniul D&D oferă şi diverse bonificaţii financiare (cele mai frecvente sunt bonusurile de performanţă şi bonusurile de sărbători).

Un alt aspect specific pieţii din D&D o constituie practica oferirii celui de-al 13-lea salariu. Acest stimulent este, însă, mult mai des folosit în cazul companiilor cu sediul în Timişoara, în timp ce în regiuni ca Iaşi sau Cluj nu există o tradiţie clară în acest sens.

Bonus de loialitate de 18.000 lei

Prima de loialitate este menită să încurajeze retenţia personalului cu experienţă. Ea este oferită în 23% din companiile participante la studiu, dimensiunile sale pot varia semnificativ între 2.700 şi 18.000 lei - în funcţie de politica fiecărei companii, respectiv vechimea şi funcţia persoanei recompensate.

0 comentarii 1931 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter