Actual

BNR vrea să schimbe regulile pentru instituţiile financiare nebancare

Roxana Roseti › Joi, 2017-08-17 12:08
Banca Naţională a găsit o strategie ca să oblige IFN-urile să-şi limiteze dobânzile uriaşe, care în acest moment pot depăşi chiar 7.000 de procente. În ciuda costurilor imense, tot mai mulţi români cer bani de la aceste instituţii. Valoarea creditelor acordate de ele a depăşit 10% din totalul împrumuturilor.

IFN-urile dau în general împrumuturi celor care nu îndeplinesc condiţiile pentru credite bancare - oameni cu venituri mici, care au şi alte datorii şi nu aduc garanţii că vor rambursa banii, potrivit știri.tvr.ro..
Ca să-şi acopere riscurile, IFN-urile practică dobânzi şi de peste 7000% pe an. De exemplu, pentru 1.000 de lei împrumutaţi pe 15 zile, clienţii pot restitui 1.147 de lei.

"Noi nu avem atribuţii de a limita dobânzile, numai Parlamentul poate face asta, dar încercăm să descurajăm dobânzile foarte ridicate prin această cerinţă de capital", subliniază viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.
Cerinţa de capital se referă la noul regulament pe care BNR vrea să-l impună IFN-urilor. Astfel, aceste instituţii vor trebui să-şi majoreze capitalul cu câte 67 de lei la fiecare sută de lei împrumutată, dacă dobânzile depăşesc anumite praguri.
Pentru creditele pe 15 zile, pragul e de 200%. Pentru cele până la 90 de zile de 100%, iar pentru restul 32,5%. BNR spune că din aproape 200 de IFN-uri, 16 depăşesc semnificativ aceste limite. Patronatul Creditului IFN consideră că modificările propuse ar putea duce la închiderea unor instituții şi trimiterea în şomaj a 10.000 de angajaţi.
 
 
 
 
 
 

0 comentarii 633 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter