Actual

Avem nevoie să învățăm regulile dezbaterii publice

L.G. › Mie, 2015-11-11 11:57
Avocatul Florentin Țuca, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații, crede că educația prin dezbateri ar trebui să fie introdusă ca disciplină obligatorie în liceele și facultățile din România. Și consilierul de stat la Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, Ligia Deca, spune că educația ar trebui să dezvolte inclusiv competențele necesare pentru a purta și susține o dezbatere argumentată.

Într-o declarație făcută în cadrul Finalei Turneului Campionilor în Dezbateri 2015, Florentin Țuca a subliniat importanța discursului argumentativ în spațiul public. „Eu aș fi pledat, astăzi, moțiunea: Dezbaterile ar trebui introduse ca disciplină obligatorie în liceele și facultățile din România. Și aș susține o asemenea moțiune, plecând în încurajarea acesteia de la păcatele dezbaterii publice din România contemporană.”

Potrivit avocatului, dezbaterea publică este „văzută mai curând drept cafteală, meci, luptă, dușmănie, ușa cortului, iar discursul argumentativ este lipsit de conținut, de temeinicie, de referințe și, de cele mai multe ori, chiar de probe. Un al treilea păcat la fel de deranjant este lipsa rigorii, a coerenței, mulțimea de sofisme, incoerența premiselor și maniera în care regulile de bază ale silogismului argumentativ sunt călcate în picioare.

Nu în ultimul rând, confuzia care se face foarte adesea între persoană și adevărul susținut de respectiva persoană. De asemenea, foarte multe dintre argumentele și contraargumentele dezbaterilor din spațiul public local sunt încărcate de subiectivism și arbitrar. În fine, o altă carență a discursului public de la noi, lipsa umorului de calitate și faptul că aceste discursuri publice sunt inundate de miștocăreli ieftine, de cabotinisme, de o foarte ieftină încercare de captatio.”

Prezent la eveniment, consilierul de stat la Administrația Prezidențială, Departamentul Educație și Cercetare, Ligia Deca, a vorbit despre educația pentru democrație. „Civilitatea în dezbateri este o caracteristică esențială a democrației. Din această perspectivă, consider că educația ar trebui să dezvolte inclusiv competențele necesare pentru a purta și susține o dezbatere argumentată, formând astfel cetățeni implicați, cu spirit critic și fair-play, capabili să contribuie în mod constructiv la identificarea și solutionarea problemelor din societate.“

Turneul Campionilor în Dezbateri 2015, dedicat specialiștilor în dezbateri academice din România și ajuns la a 4-a ediție, a fost câștigat de echipa formată din David Moscovici și Șerban Pitic. David Moscovici a absolvit un masterat în drept european și este vice-campion mondial, categoria „engleza ca limbă străină” de la WUDC (World University Debating Championship) Cork 2009. Șerban Pitic face debate de peste 10 ani, este în prezent antrenor al echipei naționale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceeni, președinte al ARGO și debater în circuitul național și internațional de dezbateri pentru studenți.

0 comentarii 1127 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter