Actual

Atenție! Specialiștii Bitdefender au descoperit o vulnerabilitate în procesul de autentificare al Facebook

Sebastian Radu › Mar, 2016-04-26 13:15
Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit o vulnerabilitate în mecanismul de autentificare al Facebook, care le permitea atacatorilor să fure identitatea anumitor utilizatori de internet și să le acceseze majoritatea conturilor online unde se pot conecta prin rețeaua de socializare.
 

Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit o vulnerabilitate în mecanismul de autentificare al Facebook, care le permitea atacatorilor să fure identitatea anumitor utilizatori de internet și să le acceseze majoritatea conturilor online unde se pot conecta prin rețeaua de socializare.

 "Folosind această vulnerabilitate în sistemul de login via Facebook, atacatorii pot accesa majoritatea conturilor online ale utilizatorilor care permit autentificarea cu această rețea socială. Asta înseamnă că atacatorii pot face plăți în numele utilizatorilor pe site-urile magazinelor online, de exemplu", a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
 
Potrivit comunicatului, autentificarea prin rețele sociale este o metodă alternativă de conectare la diverse conturi, care le oferă utilizatorilor o modalitate mai convenabilă de a se înregistra fără a mai completa câmpurile de utilizator și parolă. Cele mai multe site-uri permit conectarea prin Facebook, LinkedIn, Twitter sau Google Plus.
 
"Pentru ca atacul să reușească, adresa de e-mail a victimei nu trebuie să fie asociată deja unui cont de Facebook, însă pot fi folosite adrese alternative deținute de aceasta. De regulă, utilizatorii dețin mai mult de o adresă de e-mail, unele fiind publice pe internet și, deci, se află la dispoziția oricărui răufăcător. Pentru a verifica identitatea unui utilizator fără să-i expună datele de autentificare, Login prin Facebook folosește protocolul OAuth, prin care autorizează terții să primească unele informații despre utilizatori în momentul accesării anumitor site-uri", se arată în comunicat.
 
Cercetătorii Bitdefender au reușit să ocolească etapa de confirmare, cerută de regulă în momentul înregistrării pe un site cu o nouă adresă de e-mail asociată unui cont Facebook.
 
"Mai întâi, au creat un profil de Facebook, cu adresa de e-mail a victimei asociată diverselor conturi pe care le deține pe internet. După ce au creat profilul Facebook cu adresa de e-mail aparținând victimei, au adăugat contului de Facebook și o adresă controlată de atacatori. După un refresh al paginii, e-mail-ul victimei este deja validat de Facebook. Când încearcă să se autentifice pe o altă pagină folosind butonul Facebook Login cu adresa de e-mail a victimei, i se solicită să confirme propria adresă e-mail, nu pe cea inițială, aparținând victimei. În setările contului de Facebook, atacatorul stabilește propria adresă drept contact primar pentru cont în locul adresei de e-mail a victimei", menționează Bitdefender.
 
În consecință, spune compania, atacatorul se conectează cu succes la conturile online deținute de victimă, înregistrate cu adresa de e-mail folosită de atacator să creeze profilul Facebook, precum cele din magazine online, site-uri de rezervări, aplicații personale, etc. 
 
"Partea care certifică identitatea — în acest caz, Facebook — ar fi trebuit să aștepte până când noua adresă de e-mail asociată contului de Facebook era verificată. Compania Facebook a remediat vulnerabilitatea după notificarea furnizată de către cercetătorii Bitdefender", informează compania.
 

0 comentarii 1306 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter