Companii, Tehnologie, Actual

Antreprenor german: Uitaţi de Silicon Valley, demararea unui startup în România e o opţiune mult mai bună!

Constantin Pescaru › Lun, 2017-07-17 18:32
România a intrat în vizorul presei internaţionale pentru potenţialul său în ceea ce priveşte startupurile în IT. Un site american specializat pe IT a publicat povestea unui antreprenor german care a decis să îşi transforme ideea în realitate în ţara noastră.
Foto: Captură YouTube

Când antreprenorul german Robert Knapp a decis să îşi deschidă un startup în România, prietenii săi i-au spus că e de-a dreptul nebun, scrie Zdnet.com.

Asta pentru că percepţia era aceea a unui loc periculos, cunoscut doar pentru vampirul Dracula, fostul dictator Nicolae Ceauşescu, fotbalistul Gică Hagi şi rromii care se tot mută prin Europa.

Însă Knapp a făcut o cercetare mai amănunţită despre ţara noastră şi a decis că merită să îşi deschidă afacerea în Bucureşti. Era anul 2011 când antreprenorul s-a mutat din Germania în capitala României pentru a fonda CyberGhost, un startup axat pe reţele virtuale private (Virtual Private Networks – VPN).

A pornit cu 100.000 de euro împrumutaţi, iar acum nu regretă nimic. Ba mai mult, el crede că ţara noastră este locul în care fiecare antreprenor în IT trebuie să vină pentru că să dezvolte o afacere de succes.

"Nu am fi dat lovitura în altă parte", a spus Knapp. "Dacă am fi pornit în Germania, am fi pus lacătul pe uşă după un an şi jumătate, iar în Silicon Valley – după doar câteva luni", a adăugat omul de afaceri.
 
Knapp este în prezent unul dintre cei mai de succes antreprenori din Europa de Est. Asta pentru că în urmă cu câteva luni, el a vândut CyberGhost companiei israelien Crossrider pentru nu mai puţin de 9,2 milioane de euro.

Totuşi, el şi-a păstrat poziţia de CEO şi speră că afacerea pornită de el să devină numărul unu în industria servicilor de privacy.

ROMÂNIA ESTE O ALEGERE LOGICĂ: COSTURI MICI, SALARII SUB CELE PLĂTITE ÎN VEST, OAMENI TALENTAŢI

Knapp a menţionat că decizia de a porni din România a fost un element cheie pentru clădirea succesului şi s-a bazat pe o logică pură. "La început nu aveam nicio legătură cu România. Iniţial, aveam ca variante Silicon Valley, Londra, Berlin sau Tel Aviv. Însă în urma cercetărilor mele, România s-a conturat a fi cea mai bună opţiune", a spus antreprenorul.

Motivul? Knapp a observat că multe startupuri din Silicon Valley au centre de cercetare şi dezvoltare în ţară noastră. Şi nu doar giganţii IT au ales să fie prezenţi în România, ci şi bănci şi companii din alte domenii. Concluzia lui a fost că trebuie să existe mult potenţial printre români.

De asemenea, salariile nu sunt foarte mari comparativ cu Europa de Vest şi viaţa nu e prea scumpă.
Aşa că a tras linie şi a comparat: cu un buget de 100.000 de euro, afacerea sa ar fi rezistat doar câteva luni în Londra, însă în România şansele erau mult mai mari. Şi aşa a fost.

Sursă citată da şi exemplu. Salariul unui junior developer începe de la 700 de euro pe lună în ţara noastră, în timp ce unul cu experienţă poate ajunge să primească în jur de 3.5000 de euro pe lună.

De asemenea, pentru companiile din IT, costurile asociate lefurilor sunt mai mici, căci beneficiază de nişte scutiri de impozite, că parte a planului României de a încuraja dezvoltarea acestui sector.

Ba mai mult, chiria medie în Bucureşti e cam de 350 de euro, în timp ce o bere ajunge la 1,30 de euro. Comparativ, toate aceste cifre sunt de două ori mai mici ca în Berlin, capitala Germaniei.

CEI MAI VALOROŞI ANGAJAŢI SUNT CEI CARE VOR O SCHIMBARE
 
O lecţie importantă pe care a învăţat-o Knapp despre români este că facem lucrurile să meargă. El a povestit că prima sarcina pe care i-a dat-o primului sau angajat a fost să transforme apartamentul inchirat într-un spaţiu de lucru. Knapp a spus că dacă dădea task-ul unui german, acesta demisiona în secunda doi sau chema Inspecţia Muncii.

Aşa că a rămas impresionat de modul în care românii se descurcă în orice situaţie, dar şi de dedicarea pe care o afişăm la job.

"Cei care vor să pună pe picioare un startup ar trebui să fugă din Silicon Valley şi să vină în România", a spus Knapp.

Evident, în ţara noastră nu curge lapte şi miere şi multe lucruri ar trebui schimbate, de la sistemul medical la cel educaţional, precum şi infrastructura, în opinia sa. Însă el a precizat că vede că românii vor să facă parte din schimbare şi să facă ceva pentru ca să le meargă mai bine.

"Dacă vrei să angajezi oamenii potriviţi în România, trebuie să îi atragi pe cei care vor o schimbare", a spus Knapp.

Cu toate că vânzarea CyberGhost l-a îmbogăţit, el vrea să continue pe acest drum şi să ajute ecosistemul de startupuri din România să se dezvolte. 

0 comentarii 2956 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter