Actual

Andreea Paul: “O problemă majoră este că, în România, nimeni nu știe care este pasul următor al acestui plan”

Roxana Roseti › Dum, 2017-10-08 16:14
Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic și de a opta pentru sisteme alternative de încălzire nu trebuie încălcat, atrage atenția Andreea Paul, președintele INACO - Inițiativa pentru Competitivitate..

Potrivit comunicatului de presă transmis, duminică, AGERPRES de către INACO, schimbarea legii energiei termice 325/2006, prin care se urmărește blocarea debranșării românilor de la sistemul public centralizat, prin modificarea articolului 30, se află pe ordinea de zi a următoarei ședințe a deputaților Comisiei pentru industrii și servicii.

"(...) cine are centrală proprie de apartament își fixează temperatura la confortul propriu dorit, ceea ce în sistemul public centralizat este imposibil. Dreptul unui consumator casnic de a refuza serviciul de utilitate publică pentru agentul termic și de a opta pentru sisteme alternative, care îl satisfac mai bine ca și preț și confort, nu trebuie încălcat. Este un drept esențial într-o piață funcțională competitivă. Nu în ultimul rând, dacă s-ar investi în infrastructura RADET și a celorlalte CET-uri prețurile ar trebui să fie mai mici decât dacă ți-l asiguri singur. Soluția corectă asta este. În realitatea românească nu se întâmplă așa. Factura unui consumator cu centrală proprie la un apartament cu două camere este, în medie, cu o treime mai mică decât prețul de pe factura subvenționată de stat a consumatorului branșat la sistemul public centralizat. Ori a ne transforma acum în consumatori captivi, abonați la pierderile sistemului public, nu face altceva decât să garanteze funcționarea din ce în ce mai ineficientă a utilităților centralizate de încălzire", subliniază Andreea Paul.

Reprezentanta INACO precizează, totodată, că prin proiectul de lege referitor la debranșarea consumatorilor de la sistemul public centralizat "se vrea mascarea pierderilor uriașe, a lipsei de investiții și de performanță a sistemului public centralizat de încălzire".
"O problemă majoră este că, în România, nimeni nu știe care este pasul următor al acestui plan. Cine acoperă pierderile estimate la circa 40% din furnizarea agentului termic în sistemul public centralizat, inclusiv la RADET? Până acum le-a plătit populația. Pierderile sunt mereu ascunse în facturile din ce în ce mai mari. Cum se contorizează agentul termic? Public nu se prea discută despre câte gigacalorii produc operatorii de agent termic și câte ajung efectiv în casa consumatorului. Cu alte cuvinte, nu ești sigur că ceea ce plătești pe factură, de pildă în cazul bucureștenilor la RADET, este și ceea ce consumi efectiv. Dacă nu le mai dai posibilitatea oamenilor să se debranșeze, care este oferta statului pentru ei? Până acum am avut doar garanția prețurilor majorate succesiv la curentul electric, gaze, apă caldă și combustibil", explică oficialul INACO.

1 comentariu 722 vizualizări

Comentarii

2017-10-08 20:37

PADUREAN

DREPTURI SI OBLIGATII.

D-NA ANDREEA CE VA MIRA CA LA NOI ROMANI NU AU NICI UN DREPT NUMAI OBLIGATII PE CAND TIGANI AU NUMAI DREPTURI SI NICI O OBLIGATIE. IN TARA M-AM ADRESAT PESTE TOT INCLUSIV LA CHIORUL -AVOCATUL POPORULUI SI NIMENI NU MIA RASPUNS. MA VOI ARESA LA CEDO PT. CA SANT DISCRIMINAT IN TARSA MEA .

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter