Trend, Actual

Analiștii de la Süddeutsche Zeitung dezvăluie: Cum a câștigat Germania din ajutorul oferit Greciei

Roxana Roseti › Joi, 2017-07-13 11:15
Miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit luna trecută că Grecia a adoptat suficiente reforme economice pentru a primi o nouă tranşă de 8,5 miliarde de euro din programul său de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro. 

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanţe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro.
Creditele şi achiziţiile de obligaţiuni efectuate de guvernul german pentru sprijinirea Greciei în ultimul deceniu au adus Ministerului german de Finanţe un profit de 1,34 miliarde de euro, potrivit unui articol publicat marţi în cotidianul german Süddeutsche Zeitung.
Aceste profituri sunt rezultatul mai multor programe de asistenţă, în valoare de sute de miliarde de euro, acordate de Germania şi alte state din zona euro pentru a menţine Grecia pe linia de plutire după criza datoriilor.

Exemplul

În articolul publicat de Süddeutsche Zeitung este dat ca exemplu un împrumut acordat în 2010 Greciei de banca germană de dezvoltare KfW, care este deţinută de Guvernul german, şi care a generat venituri din dobânzi de 393 milioane de euro.

Articolul mai arată cum Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a profitat de pe urma Securities Markets Programme (SMP), un program de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale pe care Banca Centrală Europeană l-a derulat în perioada 2010 -2012. În fiecare an aceste obligaţiuni generează un profit pe care BCE îl distribuie între băncile centrale din statele zonei euro. Potrivit Süddeutsche Zeitung, începând din 2015, Germania a colectat profituri de 952 milioane de euro de pe urma Securities Markets Programme.
Potrivit independent.md, analiza cotidianului german a generat critici din partea Partidului Ecologist, de opoziţie: „Profiturile rezultate de pe urma colectării dobânzilor trebuie plătite Greciei. Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schäuble nu poate repara bugetul Germaniei cu profiturile rezultate de pe urma dobânzilor plătite de Grecia”, a declarat expertul european al Partidului Ecologist, Manuel Sarrazin.

0 comentarii 1428 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter