Actual

Emmanuel Macron, président! Aproape totul despre cel de-al al optulea preşedinte al celei de-a V-a Republici Franceze

Roxana Roseti › Dum, 2017-05-07 21:52
Alegeri Franța 2017. Emmanuel Macron, candidatul organizaţiei civice En Marche! (În Mişcare!, social-liberală), a câştigat scrutinul prezidenţial din Franţa, obţinând 65,5%, după cum arată sondajul la ieşirea de la urne publicat de Kantar Sofres-Onepoint, respectiv 65,1%, potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos-Sopra Steria. 

Alegeri Franța 2017. Aceasta în timp ce rivala sa, Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional (extremă-dreapta), a obţinut 34,5% din sufragii, potrivit Kantar, respectiv 34,9%, conform Ipsos.

Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, devine astfel al optulea preşedinte al celei de-a V-a Republici Franceze. Președintele Franței poate ocupa această funcție pentru maximum două mandate a câte cinci ani. Jacques Chirac a fost ultimul președinte francez care a avut un mandat de șapte ani, în timpul mandatului său fiind schimbată durata mandatului prezidențial la cinci ani, conform ediției electronice a cotidianului Le Monde.

Ofertat ca bancher, la doar 30 de ani, de banca Rotschild

Alegeri Franța 2017. Macron s-a născut pe 21 decembrie 1977 la Amiens, în nordul Franței, într-o familie de medici. Pe numele său complet Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron a fost catalogat drept cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale din Franța, fiind pentru prima dată implicat într-o campanie electorală. 
Este licențiat în filosofie al Universității Paris Nanterre și are un masterat în afaceri publice la celebra instituție Sciences PO (Institut d'Etudes Politiques de Paris), iar în 2004 a absolvit Școala Națională de Administrație, conform France24.com și Agence France Presse. În 1999, a lucrat ca asistent pentru proiecte editoriale al filosofului francez Paul Ricoeur, potrivit ediției electronice a cotidianului Le Monde. A fost membru al Partidului Socialist (2006-2009), iar din 2009 a fost independent. 

Alegeri Franța 2017. A intrat în serviciul public în aprilie 2004, în cadrul serviciului de Inspecție a Finanțelor, iar în octombrie 2005 a devenit inspector în domeniul finanțelor. În anul 2008, părăsește serviciul public și este ofertat ca bancher, la doar 30 de ani, de banca Rotschild, în cadrul căreia are un parcurs fulminant, potrivit www.gala.fr.

În mai 2012, Emmanuel Macron acceptă propunerea lui Francois Hollande de a se alătura administrației de la Palatul Elysee, în calitate de secretar general adjunct al administrației prezidențiale. La 26 august 2014, este numit ministru al economiei, industriei și domeniului digital, în cadrul celui de-al doilea executiv condus de Manuel Valls. 

Emmanuel Macron a înființat, la 6 aprilie 2016, mișcarea politică ''En Marche!''. La 30 august 2016, Macron își anunță demisia din funcția de ministru, iar câteva săptămâni mai târziu, la 16 noiembrie, își anunță candidatura la președinția Franței.

Promisiune respectată

Macron este căsătorit cu Brigitte Trogneux, care i-a fost profesoară de teatru la liceu. A întâlnit-o prima dată pe actuala sa soţie, acum în vârstă de 64 de ani, pe vremea când el avea numai 15 ani, a relatat „The Daily Mail“.   La doi ani după ce s-au văzut prima dată, Emmanuel i-a făcut profesoarei sale o promisiune şocantă, după cum chiar aceasta a mărturisit într-un interviu acordat anul trecut revistei „Paris Match“.    „La vârsta de 17 ani, Emmanuel mi-a spus: «Orice ai face, mă voi căsători cu tine!»“, a dezvăluit Trogneux. La acel moment, Brigitte era căsătorită, purta numele Auziere şi avea trei copii. Ulterior, Emmanuel Macron s-a mutat la Paris pentru ultimul an de liceu.
„Puţin câte puţin, el a învins toate împotrivirile mele, într-o manieră incredibilă, cu multă răbdare. (...) Nu era un adolescent. Avea o relaţie de egalitate cu alţi adulţi“, a povestit Brigitte într-un documentar de televiziune. În cele din urmă, ea s-a mutat în capitala Franţei pentru a fi alături de Macron şi a divorţat. Căsătoria lor a avut loc abia în anul 2007, fără ca Trogneux să ia numele soţului său. Relaţia lor a stârnit multă vâlvă în timpul campaniei electorale, iar Macron s-a menţinut ferm pe poziţii în ceea ce o priveşte pe soţia sa: „Nu o ascund de lume!”, a spus el. 

0 comentarii 1909 vizualizări

Comentarii

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 
 
 
 
n/a

Urmărește Revista CARIERE

Abonează-te la newsletter