Ce inseamna sustenabil?

Richard Branson › Mie, 2011-04-27 21:55

Obsedantele imagini cu centrala de energie nucleara distrusa din Japonia si ingrijorarea tot mai crescuta in legatura cu nivelul ridicat de radiatii din atmosfera m-au determinat sa ma gandesc la modul in care lumea poate evolua in conditii de siguranta si sustenabilitate in viitor si daca exista solutii care ar putea veni chiar de la antreprenori.

Pentru multi dintre cei implicati, constructia reactoarelor nucleare moderne a insemnat un pas asumat in efortul de a construi un nou sistem de alimentare cu energie durabila. Noile reactoare, construite peste tot in lume, ar putea oferi in viitor o parte din energia necesara pentru a satisface nevoile tarilor aflate in curs de dezvoltare, cum ar fi India si China.

Daca adaugam la acestea insa centralele care folosesc tehnologii bazate pe energie solara, eoliana si energia mareelor, incepe sa se intrevada un plan de solutii.

Totusi, orice intarziere in construirea acestor centrale ar putea forta multe dintre natiuni sa intensifice consumul de combustibili fosili, inainte ca tehnologiile de captare si stocare a carbonului sa fie viabile. Ar reprezenta un pas inapoi in batalia pentru reducerea la jumatate a emisiilor de carbon pana in anul 2050 – acesta fiind obiectivul pe care unii oameni de stiinta considera ca il avem de atins pentru a stabiliza incalzirea globala la un nivel cu doar 20 C mai ridicat peste temperatura obisnuita din era pre-industriala.

Dar ce inseamna, de fapt, „sustenabil“? Eu folosesc cuvantul pentru a descrie acele modalitati de furnizare a energiei care vor ramane viabile de-a lungul timpului si care protejeaza diversitatea ecologica. Tehnologii care asigura existenta nepotilor nostri si a nepotilor nepotilor nostri. Prin „sustenabil“ mai inteleg si acele metode de generare a energiei electrice care ajuta la prezervarea ecosistemelor naturale ale planetei.

Aici intervine rolul antreprenorilor – cele mai multe tehnologii vor fi create de startup-uri care se vor transforma in mici intreprinderi sau business-uri active in domeniul energiei regenerabile. Nu vreau sa folosesc un limbaj pompos, asa ca n-am sa va cer sa salvati singuri planeta.

O sa va indemn totusi sa fiti atenti la oportunitati, sa va conturati niste idei clare si sa incercati sa le puneti in aplicare. Conferintele pe tema schimbarilor climatice din ultimii ani m-au convins ca nimeni nu va rezolva problema incalzirii globale printr-un tratat, dar solutiile si initiativele locale au puterea de a influenta mai mult decat ati crede. In afacerea cu energie sustenabila, mai mic inseamna si mai frumos.

Cercetarea efectuata de grupul Virgin in acest domeniu dovedeste ca exista multe tehnologii aflate in curs de dezvoltare rapida, care, direct sau indirect, valorifica energia solara, iar potentialul acestora este nelimitat. Pana la urma, intr-o singura ora, pamantul primeste de la soare mult mai multa energie decat consuma intreaga noastra societate intr-un an intreg!

Centrala fotovoltaica Montalto di Castro de langa Roma cu o putere de 84,2 megawati (MW) a devenit cea mai mare statie solara de furnizare a energiei electrice din Europa, in decembrie 2010. In Spania, Planta Solar 20 stocheaza caldura soarelui intr-un turn de 165 de metri inaltime, transformand apa in aburi care alimenteaza o turbina de energie electrica, generatoare de 20 de megawati (MW).

 
2 comentarii 8142 vizualizări

Comentarii

2013-10-03 21:45

MANOLACHE GHEORGHE

energie din caldura mediului

Traim pe o planeta calda si asta poate fi principala sursa de energie a omenirii.In mediul ambiant se regasesc la un moment dat,sub forma de caldura,toate energiile primite de planeta.Pentru energiile utilizate in activitatile umane,mediul reprezinta o imensa,,groapa de gunoi,,.Stiinta actuala este incapabila sa ofere solutii viabile pentru regenerarea energiei mediului ambiant.Un serios obstacol este ,,principiul II termodinamic,,.Capabil sa eludeze aceasta lege este ,,demonul lui Maxwell,,dar e doar o teorie,incapabila de pus in practica.
Ma credeti sau nu,pot realiza practic un astfel de ,,demon,,...,unul al presiunii.Altfel spus,pot realiza comprimarea areului fara consum de energie.Este o comprimare izoterma si izoterma inseamna scadere de entropie;cresterea capacitatii unui sistem termodinamic de a elibera energie.
Incerc sa atrag atentia asupra acestui mod de producere energie.Pana acum,daca n-am fost contestat vehement,am fost ingropat in tacere...

georgemanolacherares@yahoo.com

2011-05-07 12:00

RADU BRADEANU

energie nepoluante

din pacate tehnologia folosita la centralee solare,eoliene,etc sunt primitive,inconstante in productie ,scumpe...degeaba facem pe alarmatii vis a vis de centralele atomice,caci sunt cele mai performante din toate punctele de vedere...oricit ne-am bate capul,cea mai buna metoda de a stoca si implcit eliberea energia,este transformarea energiei in materie si invers,asa cum o face universul,numai ca noi nu stim cum sa facem asta eficient,durbil si nepericulos.multumesc anticipat

Adăugati comentariu

CAPTCHA
Introduceti codul din imaginea alaturata

Ne dorim ca toate comentariile care au loc pe portalul Cariere sa fie inteligente si interesante. Pentru a ne asigura ca scrieti la obiect, toate mesajele vor fi citite de catre editorii nostri si ar putea fi editate ca sa intruneasca criteriile noastre de claritate, lungime, si relevanta.

Noi cerem sa se respecte urmatoarele.
1. Fara anunturi de vanzare de produse sau servicii. Haideti sa mentinem aceasta zona ad-free.
2. Fara atacuri la persoana. In aceste conversatii dezbatem si criticam idei, nu pe oamenii din spatele lor.
3. Fara postari multimedia. Sunteti liberi sa le mentionati dar nu incercati sa le postati aici.

Toate textele devin proprietatea Cariere in urma publicarii dar editorii nu se fac raspunzatori pentru opiniile pe care le vehiculeaza autorii lor.

 

Urmărește Revista Cariere

Abonează-te la newsletter